Ultima găselniță a PSD în materie de privilegii: girofar pentru baroni. Reacția USR


Ultima găselniță a PSD în materie de privilegii: girofar pentru baroni. Reacția USR

UPDATE

Potrivit jurnalistului Cristian Andrei (Europa Liberă) proiectul de lege a fost retras de PSD. Pe de altă parte, jurnalistul precizează că au rămas "pașapoartele diplomatice pentru șefii de CJ".

"PSD nu susține proiectul și acesta e unul din motivele retragerii", a declarat Popica, deputat PSD.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Liderul deputaților USR Ionuț Moșteanu a semnalat marți, 22 februarie, că PSD a depus un proiect de lege care prevede că președinții de consilii județene vor putea circula cu girofar. Într-un comunicat publicat pe Facebook, deputatul USR a solicitat PSD retragerea proiectului de lege în cauză. 

"Girofar pentru baroni.

Asta le lipseau președinților de Consilii Județene. Girofar. Vor să o rezolve printr-o lege depusă de mai mulți parlamentari PSD.

Legea a fost înregistrată la Senat și urmează să intre în dezbatere la comisii. Același PSD a blocat, ani de zile, proiectul prin care se acorda girofar salvamontului.

Mai întâi s-au bătut pentru pensiile speciale pentru baroni, acum girofar.

Le cer PSD-iștilor și partenerilor lor de coaliție, PNL, să retragă proiectul girofar pentru baroni", a scris deputatul USR pe Facebook. 

În expunerea de motive a inițiativei legislative, deputații PSD Georgescu Nicolae, Neaţă Eugen, Niţă Nicu și Popica Eduard-Andrei au precizat că președinții de consilii județene participă în unele situații la misiuni urgente. Totodată, deputații PSD enumerați au precizat că președinților de consilii județene trebuie să li se recunoască rolul în ierarhia unui stat de drept. 

"Având în vedere disfuncţionalităţile şi problemele semnalate în mod constant de către autorităţile administraţiei publice, ca urmare a neadaptării cadrului legal actual care reglementează organizarea şi funcţionarea acestor autorităţi la realităţile socioeconomice, la complexitatea şi dinamica activităţilor aferente furnizării serviciilor publice esenţiale pentru cetăţeni, propunem această completare legislativă în directă legătură cu atribuţiile preşedinţilor de consilii judeţene care sunt şi vicepreşedinţi ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă, calitate în care participă în diverse întruniri sau misiuni cu caracter de urgenţă.

Prezenta iniţiativă are ca scop completarea art. 32 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, prin introducerea preşedinţilor de consiliijudeţene în rândul categoriilor de persoane care pot beneficia de dreptul de a folosi semne speciale de avertizare luminoasă pe autovehicule, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în activităţi care au caracter de urgenţă. Această modificare este o consecinţă firească a recunoaşterii locului şi rolului preşedinţilor de consilii judeţene în ierarhia unui stat de drept, şi are rolul de a facilita rezolvarea operativă a tuturor tipurilor de activităţi specifice precum şi îndeplinirea atribuţiilor alocate acestei funcţii", au precizat deputații PSD în expunerea de motive pe care o puteți citi integral AICI

Sursa foto 2: Cancan

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.