E de maximă urgență ca România să înceapă exploatarea gazului din Marea Neagră


E de maximă urgență ca România să înceapă exploatarea gazului din Marea Neagră

România trebuie să facă o serie de investiții fundamentale pentru ameliorarea crizei energetice.

România trebuie să renunțe la „îndesarea” certificatelor verzi inutile în factura la energie, să elimine taxa de cogenerare, să reducă TVA-ul la energie de la 19% la 5%, dar și să impună furnizorilor obligativitatea de a cumpăra 40% din consumul destinat clienților din piețele la termen. 

De asemenea, este fundamental necesară restructurarea ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei).

Pe termen mediu România are datoria de a pune în funcțiune reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, în baza unui memorandum stabilit și semnat din 2021 alături de partenerii americani. Totodată este de maximă urgență începerea exploatării gazului din Marea Neagră, alături de modernizarea infrastructurii de transport a energiei electrice dar este de luat în calcul preluarea în scurt timp a tehnologiei inovative americane bazate pe microcentrale modulare nucleare. 

România poate să fie capabilă să își asigure securitatea energetică și să devină o forță energetică la nivel european. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.