UPDATE Ucraina raportează că a crescut nivelul radiațiilor de la Cernobîl în urma invaziei rusești


UPDATE Ucraina raportează că a crescut nivelul radiațiilor de la Cernobîl în urma invaziei rusești

UPDATE 11:30

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, asta după ce forțele rusești au preluat controlul zonei, relatează Reuters, conform Agerpres

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform.

Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, potrivit Ukrinform.

Oleksiy Arestovych, un consilier prezidențial ucrainean, a avertizat că forțele rusești au capturat situl fostei centrale atomice de la Cernobîl pentru a pune la cale o tactică de șantaj. 

UPDATE: Rusia a capturat centrala nucleară de la Cernobîl. Anunțul oficialilor ucraineni

Conform Reuters, centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele invadatoare rusești, a precizat un consilier prezidențial ucrainean, ne referim la Mykhailo Podolyak.

"După o luptă crâncenă, controlul nostru asupra centralei nucleare de la Cernobîl a fost pierdut. Starea instalațiilor fostei centrale nucleare de la Cernobîl, izolarea și depozitarea deșeurilor nucleare nu este cunoscută. După atacul absolut fără sens al rușilor este imposibil de spus că centrala nucleară de la Cernobîl este sigură. Aceasta este una dintre cele mai grave amenințări la adresa Europei astăzi. Probabil rușii pregătesc deja acțiuni provocatoare la centrala nucleară de la Cernobîl. Fie vor folosi daunele provocate în timpul atacului pentru a da vina pe Ucraina pentru acest lucru sau ei înșiși vor deteriora aceste obiecte foarte periculoase", a spus Podoliak pentru UNIAN, conform replicamedia.md

De asemenea, potrivit consilierei comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Aliona Șevțova, militarii ruși țin ostatici personalul care lucrează la stația nucleară.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Pericol radioactiv generat de DEMENȚA lui Putin. Se dau lupte în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl

Trupele ruse ce au invadat Ucraina din direcția Belarusului au ajuns joi, 24 februarie, în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl și încearcă să o captureze, conform unui anunț făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Twitter. 

"Forțele de ocupație ruse încearcă să pună mâna pe Cernobîl. Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete! Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe", a transmis Zelenski. 

Ministerul de Externe ucrainean a întărit avertismentul lui Zelenski, postând pe Twitter că o continuare a invaziei rusești în Ucraina ar putea provoca "un alt dezastru ecologic".

"În 1986, lumea a văzut la Cernobîl cel mai mare dezastru tehnologic", a scris ministerul pe Twitter. 

"Dacă Rusia continuă războiul, tragedia de la Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022", au mai avertizat oficialii ucraineni. 

Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a lansat la rândul său un avertisment, pe Facebook: "Invadatorii de pe teritoriul Belarusului au ajuns în Zona AES Cernobîl. Gărzile Naționale, care păzesc colectorii deșeurilor nucleare radioactive nesigure, luptă din greu. Dacă artileria invadatorilor lovește și distruge/deteriorează colectorii de deșeuri nucleare, praful nuclear radioactiv poate fi răspândit pe teritoriul Ucrainei, Belarusului și țărilor UE!".

Cea mai scurtă rută pentru trupele rusești pentru a ajunge în capitala Ucrainei, Kiev, este din nord și trece prin zona izolată din jurul centralei de la Cernobîl, unde topirea unui reactor în 1986 a provocat cel mai grav dezastru nuclear din istorie.

Riscul ca un război să contribuie la răspândirea materialului radioactiv pare minim. Însă, un obiect din zonă este deosebit de vulnerabil: un nou arc din oțel inoxidabil de 1,7 miliarde de dolari aflat deasupra reactorului distrus, plătit în mare parte de Statele Unite și alte aproximativ 30 de țări. A fost finalizat în 2016 pentru a preveni răspândirea prafului foarte radioactiv. (sursa: The New York Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.