VIDEO. Răzmeriță în rândul soldaților ruși. Mii de militari aflați la graniță nu mai vor să intre să lupte în Ucraina. Unii își varsă intenționat combustibilul pentru a nu mai putea înainta


VIDEO. Răzmeriță în rândul soldaților ruși. Mii de militari aflați la graniță nu mai vor să intre să lupte în Ucraina. Unii își varsă intenționat combustibilul pentru a nu mai putea înainta

The Economist scrie că Rusia a suferit în numai 24 de ore de la invadarea Ucrainei pierderi mai mari decât a înregistrat în Siria în opt ani de operațiuni militare. 

Potrivit datelor oficiale oferite de ucrainenii cu privire la pierderile părții adverse (Rusia nu a comunicat nicio informație oficială pe tema asta, de la începutul invaziei), cel puțin 3500 de soldați ruși ar fi murit în războiul demarat joi dimineață, 24 februarie, după un discurs halucinant al lui Vladimir Putin.

De altfel, moralul armatei ruse pare tot mai șubred în fața unei Ucraine care opune o rezistență eroică. Relatări de pe front arată că situația este atât de disperată încât la Belgorod, oraș rusesc de lângă graniță, cei aproximativ 5000 de militari staționați acolo s-au revoltat spunând că nu vor să meargă să lupte. (Nexta/Twitter) 

Potrivit news.obozrevatel.com, militarii de la Belgorod susțin că, în contractele încheiate cu armata, nu este prevăzută și intervenția militară din Ucraina. Belgorod se află la doar o oră distanță de orașul ucrainean Harkov/Harkiv, al doilea ca mărime după capitala Kiev, unde, zilele acestea se dau lupte grele între forțele ruse și ucrainene. 

În rețelele de socializare au apărut diverse filmări cu soldați ruși rămași fără combustibil în drum spre misiunile de război, batjocoriți de ucraineni care se oferă să-i transfere înapoi în Rusia. 

Sunt însă și relatări potrivit cărora unii dintre soldați și-ar vărsa intenționat carburantul pentru a nu ajunge să lupte. 

Rador scrie, citând agenția RBC, despre ucrainenii din regiunea Cernihiv (nord) care raportează că, la intrarea în oraş, trupele Rusiei varsă în mod intenţionat combustibilul din rezervoarele blindatelor pentru a nu înainta către „distrugerea garantată de către Forțele Armate ale Ucrainei”. „Descurajarea păgânilor crește din oră în oră!” – au transmis Forțele Terestre ale Ucrainei.

Mai mult, Ucraina a decis să le permit prizonierilor ruși de război să sune acasă și să povestească despre cele întâmplate pe front, despre situația tragică a celor trimiși să moară în țara vecină despre care Kremlinul nu comunică nimic oficial.

„Am capturat aproximativ de 200 de soldați ruși, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, neantrenaţi, prost echipați. Îi tratăm conform Convenției de la Geneva, conform dreptului internațional umanitar", a declarat general-maior Borys Kremenețki pentru CNN. Soldaților ruși capturați li s-a permis să-și sune părinții, au primit mâncare şi apă, a mai declarat generalul ucrainean.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Invadatorii ruși filmați în timp ce fură din magazine și sparg bănci în orașele ucrainene asediate

CITEȘTE ȘI: VIDEO. „Arma” care îngenunchează Rusia. Corespondentul NBC News la Moscova relatează despre panica produsă de scoaterea Rusiei din SWIFT. La hotel i s-a cerut să-și achite cazarea în avans / „Vestea a produs o undă de șoc” / „Rubla se va prăbuși”

CITEȘTE ȘI: VIDEO. UPDATE. Ucraina anunță că ar fi „eliminat” 2800 de militari ruși. Mamele soldaților ruși trimiși în luptă nu știu nimic de soarta fiilor și lansează acuzații grave: „Au fost păcăliți! Li s-a spus că merg la graniță pentru exerciții! Au fost bătuți și constrânși să accepte. Li s-au confiscat telefoanele”



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.