VIDEO. Viziunea profetică a lui Corneliu Coposu despre Rusia: „Fie că a fost țaristă sau pravoslavnică, a reprezentat pentru noi același pericol. N-a renunțat niciodată la imperialism, la ideea de expansiune și penetrare în Europa”


VIDEO. Viziunea profetică a lui Corneliu Coposu despre Rusia: „Fie că a fost țaristă sau pravoslavnică, a reprezentat pentru noi același pericol. N-a renunțat niciodată la imperialism, la ideea de expansiune și penetrare în Europa”

Într-un interviu acordat la începutul anilor 90, comentând un așa-zis „coridor ortodox” la care Rusia spera la acea vreme, cel mai decent și demn politician pe care România l-a avut în ultimele trei decenii, liderul PNȚCD, regretatul Corneliu Coposu, caracteriza în termeni duri și realiști imperialismul și expansionismul rusesc. Seniorul spunea chiar „să ne ferească Dumnezeu de o încercare reușită de penetrare rusească cu drapelul panslavismului sau a panortodoxiei”, lucru care avea însă să se întâmple, într-o oarecare măsură, trei decenii mai târziu când o apropiere de Rusia e văzută cu ochi buni și chiar promovată de mulți eurosceptici din România. 

Corneliu Coposu (20 mai 1914 - 11 noiembrie 1995, președinte al PNȚCD între 1990-1995): „De când există în proxima vecinătate, Rusia, fie că a fost Rusie țaristă, fie că a fost ortodoxă, pravoslavnică, a reprezentat pentru noi același pericol. N-a renunțat niciodată la imperialismul agrar caracteristic, în urma testamentului lui Petru cel Mare. Sigur, metodele de subjugare a popoarelor care îi stau în drumul expansiunii spre mările calde, spre Bosfor… N-avem niciun interes să promovăm (o apropiere) nici măcar pe linia unui curent pravoslavnic imperialismul rusesc… Ideea noastră de integrare a concepției de morală creștină în partidele europene nu are nicio contingență cu ideile manifestate sau ascunse ale imperialismului rusesc. Rusia, după opinia mea, fie că a fost vorba de o guvernare țaristă, de una comunistă sau de una, ca acum, să-i zicem revoluționară, n-a renunțat la aceleași idei de expansiune agrară și de penetrare în Europa. Să ne ferească Dumnezeu de o încercare reușită de penetrare rusească cu drapelul panslavismului sau al panortodoxiei”

Vedeți video de la minutul 7: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.