Locotenent-colonel american (r): "Războiul din Ucraina nu ar avea loc dacă Putin nu ar dispune de aprobarea tacită a comunistului Xi Jinping"


Locotenent-colonel american (r): "Războiul din Ucraina nu ar avea loc dacă Putin nu ar dispune de aprobarea tacită a comunistului Xi Jinping"

Robert Maginnis, locotent-colonel american în rezervă și analist militar cu experiență pe teren în Rusia și Ucraina, atrage atenția, într-un editorial publicat pe Fox News, că dictatorii Vladimir Putin și Xi Jinping au un plan comun de a răsturna ordinea mondială liberală și de a instaura autoritarismul. În acest sens, Maginnis precizează că Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă nu ar fi avut aprobarea tacită din partea liderului comunist chinez, Xi Jinping. 

De asemenea, Robert Maginnis subliniază că SUA trebuie să facă pași rapizi în ceea ce privește producția de energie pentru a sprijini Europa în procesul de diminuare a dependenței față de gazul rusesc. 

Redăm analiza completă a locotenent-colonelului în rezervă Robert Maginnis: 

"Tiranii de la Moscova și Beijing intenționează să transforme ordinea mondială liberală de după Războiul Rece în una dominată de cei cu bastoane mari și buzunare adânci. Războiul care se desfășoară în Ucraina este un preambul al acelei lumi noi și ar putea împinge globul mai aproape de o confruntare nucleară.

Liderii lumii occidentale par să fi rămas perplecși de războiul declanșat de Vladimir Putin. Kremlinul autoritar a mobilizat forțe masive, a făurit pretextul unui atac și a intrat în Ucraina promițând că o va demilitariza și denazifica - o performanță răsărită chiar din manualul sovieticului Joseph Stalin. Apoi, Putin a amenințat lumea occidentală să nu-i stea în cale, întrucât "trebuie să știți că răspunsul Rusiei va veni fără întârziere și va implica consecințe (probabil nucleare) pe care nu le-ați mai văzut vreodată în istorie".

Avertismentul lui Putin s-a amplificat duminică, atunci când a ordonat forțelor nucleare să intre în stare de alertă, o mișcare care ar putea escalada până la un război nuclear. Regimul autoritar de la Kremlin a atribuit escaladarea în cauză unor "declarații agresive" venite din partea unor țări NATO și unor sancțiuni financiare de impact aplicate Moscovei și unor ruși la nivel individual. 

Invazia din Ucraina și amenințarea nucleară venită dinspre Kremlin reprezintă semnale de alarmă cu privire la o nouă ordine mondială care se apropie. Da, Putin va reuși probabil să ia Ucraina, indiferent de cost, pentru că are capacități militare copleșitoare și este puțin probabil ca Occidentul, care are o aversiune față de asumarea unor riscuri, să-l oprească, întrucât Kremlinul va stopa alimentarea cu gaz sau va lansa o rachetă hipersonică Tsirkon cu vârf nuclear, o rachetă de croazieră sau alte balistice cu vârf nuclear, cum ar fi Iskander din enclava baltică a Rusiei, Kaliningrad. Chiar dacă această escaladare nu va reuși, Putin va depune, la timpul său, toate eforturile pentru a recuceri rămășițele vechilor țări ale Pactului de la Varșovia, începând cu Țările Baltice.

Oricine care înțelegea istoria omenirii și avea pulsul geopoliticii actuale știa că situația din prezent va veni. 

E simplu! Războiul din Ucraina nu ar avea loc dacă Vladimir Putin nu ar dispune de aprobarea tacită a tovarășului său, președintele Xi Jinping. Amintiți-vă că Putin și Xi Jinping s-au întâlnit pe 4 februarie 2022, în contextul JO de la Beijing, și au semnat un comunicat comun prin care își promiteau să se sprijine reciproc, chestiune pe care unii o cataloghează acum drept o nouă alianță autoritară din categoria Puterilor Axel din cel de-al Doilea Război Mondial. Ambii tirani s-au săturat de ordinea mondială pro-occidentală, de valorile și instituțiile liberale. Ei vor să distrugă acea ordine pentru a crea una pe placul lor. 

Ceea ce se întâmplă se potrivește ambițiilor chineze. Regatul Mijlociu datează de 3500 de ani și a fost condus până la începutul secolului al XX-lea de 15 dinastii. Din 1949, după un război civil și o ocupație a japonezilor, comuniștii au impus leninismul acestei populații masive. Ei își amintesc constant de umilințele suferite din pricina europenilor în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, s-au alăturat comunității globale a națiunilor. Bill Clinton le-a dat calitatea de membru al Organizației Mondiale a Comerțului, decizie ce a dus China pe calea îmbogățirii. Acum, regimul de la Beijing revine la rădăcini, precum Putin: vrea abolirea ordinii liberale și instaurarea unei ordini autoritare. 

Liderul comunist Xi Jinping se aseamănă mult cu Putin. Respinge aproape tot ceea ce vine din Occident: ne desconsideră legile, ne manipulează alegerile, ne fură proprietatea intelectuală din corporații, fură ceea ce nu poate cumpăra și îi amenință sau îi ucide pe cei care nu reușesc să-i respecte regimul. Este probabil mai malefic chiar și decât Mao Zedong, care a omorât 45 de milioane de chinezi. 

Trebuie să înțelegem aceste personaje, în special aspecte ce țin de istoria lor, de trecutul lor. 

Putin folosește imagistica imperialismului rusesc în discursurile sale, ceea ce sugerează că intenționează să meargă dincolo de Uniunea Sovietică pentru a restabili imperiul. Rețineți că, în 1989, Putin a fost agent KGB în Germania de Est când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar apoi SUA s-au declarat "învingătoare" în urma Războiului Rece și au creat o lume unipolară. Acea tranziție i-a ignorat pe ruși care s-au simțit umiliți de Occident și, ca urmare, un "resentiment" cultural profund înrădăcinat a metastazat.

Există un precedent istoric, o lecție care a fost evident ignorată de Occident. Primul Război Mondial s-a încheiat cu Tratatul de la Versailles care i-a umilit pe germanii învinși. Tratatul a forțat Germania să accepte clauza vinovăției de război și responsabilitatea totală pentru război, precum și să plătească despăgubiri. Acea umilință a condus la al Doilea Război Mondial.

Poporul german a fost tulburat după acel război, iar economia lor se prăbușea. Voiau să primească ajutor, însă nu a venit din partea aliaților. Pe cale de consecință, un naționalist a înviat din cenușă, Adolf Hitler, s-a conectat la hiper-naționalism, a reconstruit rapid economia și armata, iar apoi și-a întors noua sa putere împotriva restului Europei.

Atât Putin, cât și Xi sunt precum Hitler prin faptul că sunt iritați de Occident și sunt ambițioși. Ei apelează la naționalism pentru a resuscita fosta măreție a țărilor lor. Diferența față de perioada celui de-al Doilea Război Mondial este reprezentată de faptul că Moscova și Beijingul au împreună multă energie, oameni, tehnologie și bani. Împreună, ei pot pune la punct o nouă ordine mondială prin prisma autoritarismului pe care-l au în minte. 

În ce stadiu se află Occidentul? 

Occidentul trebuie să caute o modalitate de a reduce tensiunile și mai ales posibilitatea unui conflict nuclear. Cu toate acestea, este clar că ordinea noastră mondială se schimbă, ceea ce înseamnă că Occidentul trebuie să facă cel puțin trei pași importanți, în timp ce este atent cu privire la evoluțiile ulterioare.

În primul rând, în al Doilea Război Mondial, Statele Unite au fost arsenalul democrației. SUA pot îndeplini încă o dată acest rol, nu neapărat doar cu ajutorul tancurilor și avioanelor, ci prin producerea de energie. Europa are nevoie de o sursă constantă de energie pentru a scăpa de dependența față de Putin. De asemenea, China, în special, este foarte vulnerabilă față de problemele energetice și față de alimente. 

În al doilea rând, recunoașteți că Putin și Xi se opun în mod fundamental principiilor Occidentului! Este vorba despre o luptă civilizațională, ceva asemănător cu "Clash of Civilizations" a lui Sam Huntington. Nu este vorba doar despre ideologie, ci despre viziuni opuse asupra lumii – valori liberale versus valori autoritare. Occidentul trebuie să se opună agresiv comportamentului malign al Rusiei și Chinei și să pedepsească derapajele lor constante. 

În cele din urmă, SUA, împreună cu NATO, vor trebui să trimită capabilități militare suplimentare în Europa, în special Polonia, România și Țările Baltice. Atât Putin, cât și Xi trebuie să înțeleagă că SUA și aliații săi sunt hotărâți să contracareze atacul pe care ei îl dau asupra ordinii globale. De asemenea, trebuie să ne dezvoltăm în Asia pentru a ne opune ferm oricăror ambiții aventuriere ale chinezilor.

Alianța diabolică a lui Putin și Xi va încerca să distrugă ordinea noastră mondială liberală și să o transforme într-una guvernată de autoritari care pun stăpânire fără mari obstacole pe state suverane precum Ucraina sau Taiwan și își impun calea draconică, răpindu-ne toate libertățile noastre".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.