VIDEO Moment ISTORIC: Primul demers oficial pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Pașii unei solicitări către Comisia Europeană


VIDEO Moment ISTORIC: Primul demers oficial pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Pașii unei solicitări către Comisia Europeană

Invazia rusă în Ucraina a schimbat jocurile geopolitice. În timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a apărut oportunitatea aderării și pentru Republica Moldova, precizează viacluj.tv. România va fi principalul avocat al aderării Republicii Moldova, iar primul demers în acest sens a fost făcut de senatorul Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii.

El a înregistrat azi o declarație politică prin care cere tuturor parlamentarilor români, indiferent de afilierea lor politică, să voteze o rezoluție prin care Senatul și Camera Deputaților să ceară oficial Comisiei Europene să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova. Declarația politică va fi citită în Parlament, iar apoi propunerea de rezoluție urmează să fie supusă la vot. În acest moment, nu există nici o formațiune politică din România care să se opună aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, astfel că sunt șanse maxime ca rezoluția să fie adoptată.

Din acel moment, Comisia Europeană va fi sesizată oficial și va trebui să ofere un răspuns în sensul solicitării. De asemenea, în contextul în care Republica Moldova a impresionat prin curajul și generozitatea cu care i-a primit pe refugiații ucrainieni, există șanse mari pentru coagularea unei majorități care să susțină aderarea la pachet a Ucrainei și Republicii Moldova.

Tot Adrian Oros a anunțat și că a depus un proiect de lege prin care românii din Ucraina au șansa să primească cetățenia română.

Iată textul declarației politice a senatorului Adrian Oros:

”În aceste zile grele, trebuie să fim recunoscători fraților noștri din Republica Moldova, care, cu o generozitate incredibilă, i-au primit pe zecile de mii de refugiați ucrainieni. În cazul lor, vorbim de un gest de un mare curaj: armata rusă de ocupație se află la aproximativ câteva zeci de kilometri de Chișinău, nu doar în Transnistria, ci și în Tighina lui Ștefan cel Mare.

Republica Moldova are nevoie de solidaritatea noastră, a tuturor, fără nici o deosebire politică. În timpuri grele, trebuie să fim uniți. De aceea, cu doar câteva zile înainte de aniversarea Unirii Basarabiei cu Regatul României, vă rog să votăm cu toții o rezoluție prin care Parlamentul României să ceară Comisiei Europene să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova. Deja, președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, a anunțat că Ucraina are deschisă calea spre aderare. Este datoria noastră, a românilor, să deschidem această cale și pentru frații noștri din Republica Moldova”.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.