Implicații: războiul genocidar al Rusiei din Ucraina a crescut la un nivel fără precedent prețul cerealelor în China. Beijingul a înregistrat cea mai prostă recoltă din ultimii ani. Prețul ar putea exploda pretutindeni


  • ACP
  • Mar 5, 2022 21:59
  • 1206
Implicații: războiul genocidar al Rusiei din Ucraina a crescut la un nivel fără precedent prețul cerealelor în China. Beijingul a înregistrat cea mai prostă recoltă din ultimii ani. Prețul ar putea exploda pretutindeni

Ministrul Agriculurii și Afacerilor Rurale din China a anunțat sâmbătă că starea culturilor de cereale ale țării comuniste ar putea fi cea mai rea din istorie, o treime din suprafață cultivată fiind afectată din cauza ninsorilor și ploilor rare din iarna asta. 

„Producția de cereale din acest an se confruntă într-adevăr cu dificultăți uriașe” a explicat minstrul Tang Renjian. 

Declarațiile sale subliniază îngrijorările legate de aprovizionarea cu cereale a Chinei în timpul războiului început de Rusia împotriva Ucrainei, țări care exportau împreună, până anul trecut, aproximativ 29% din totalul exporturile globale de grâu. 

Alimentat și de criza din Ucraina, prețul grâului în China a crescut în săptămâna aceasta la un nivel nemaivăzut de 14 ani din cauza îngrijorărilor existente privind aprovizionarea internă, deși Beijingul anunțase că a făcut de anul trecut eforturi să își asigure rezerve suficiente de cereale. 

Guvernul de la Beijing și-a stabilit de anii trecuți securitatea alimentară între priorități, din cauza temerilor legate de războiul comercial cu Statele Unite și alte țări occidentale, ceea ce a dus la strângerea celei mai mari rezerve de alimente din lume, fapt ce pare însă să rezolve doar la limita deocamdată aprovizionarea cu grâu pentru țara cu cele mai mari importuri de cereale la nivel global. 

Premierul chinez Li Keqiang a declarat că țara sa va asigura aprovizionarea cu produse agricole cheie în acest an, inclusiv cereale, dar, a mai spus el, toată lumea va trebui să lucreze împreună pentru a se asigura că "sacul de orez” și „coșul de legume” ale țării sunt bine umplute și că „avem o aprovizionare sigură cu alimente pentru oameni”. 

Îngrijorările Chinei privind aprovizionarea cu alimente se transmit rapid la nivel global iar asta ar putea afecta simțitor prețurile la cereale de peste tot, inclusiv din țara noastră – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.