RĂZBOIUL s-ar putea prelungi încă multă vreme. Motivele. Rusia întâmpină mari probleme în controlarea zonelor ocupate. Desfășurătorul celei de-a 11-a zi de lupte în Ucraina


RĂZBOIUL s-ar putea prelungi încă multă vreme. Motivele. Rusia întâmpină mari probleme în controlarea zonelor ocupate. Desfășurătorul celei de-a 11-a zi de lupte în Ucraina

Deși situațiile riscă să degenereze oricând, curajul și vehemența civililor ucraineni care protestează în localitățile aflate sub ocupație rusească arată că Rusia agresoare are mari probleme în ceea ce privește controlul zonelor ocupate, explică istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook. 

Vă prezentăm în integralitate analiza istoricului privind cea de-a unsprezecea zi a conflictului cauzat de Rusia: 

”Războiul s-ar putea prelungi încă multă vreme. A 11-a zi de lupte în Ucraina:

1. Pentru azi este așteptată o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene. Unul din negociatorii ucraineni, David Arakhamia (liderul fracțiunii parlamentare a partidului de guvernare) a declarat că singura cerere a rușilor care nu poate fi acceptată sub nici o formă este recunoașterea anexării Crimeei și a independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Celelalte cereri ale Rusiei se referă la demilitarizarea, denazificarea și neutralitatea Ucrainei. Într-o discuție cu Macron, Putin a afirmat că obiectivele sale din Ucraina vor fi atinse fie prin negocieri, fie prin ‹operațiunea specială›. Același lucru i l-a zis și lui Erdogan. În condițiile rezistenței ucrainene, surse britanice au apreciat că războiul s-ar putea prelungi luni de zile.

2. O nouă încercare de evacuare a civililor din orașul Mariupol aflat sub asediu a eșuat ieri din cauza nerespectării acordului de încetare a focului în zona de evacuare. În Mariupol nu mai funcționează rețelele de telefonie mobilă, nici alimentarea cu apă și electricitate. Aceeași situație este în suburbia Bucea a Kievului.

3. Armata rusă a recapturat ieri suburbiile Hostomel și Bucea ale Kievului. Ucrainenii încearcă să-i împiedice pe ruși să ocupe poziții în suburbiile capitalei. Altă localitate din apropierea Kievului atacată de ruși a fost Irpin (unde s-a înregistrat și moartea mai multor familii care încercau să părăsească localitatea). Rușii pregătesc treptat asediul Kievului încercuindu-l, capitala mai poate fi aprovizionată deocamdată doar dinspre sud.

4. Pe frontul de est Harkiv, Cernihiv și Sumî au fost bombardate intens și ieri. În sud armata rusă a început ieri să ocolească Nikolaievul pe la nord, avansul rușilor a fost oprit. Se pare că armata rusă se regrupează pentru reluarea asalturilor asupra principalelor orașe ucrainene care rezistă. Zelensky a declarat că rușii intenționează să bombardeze Odessa, oraș părăsit de 100.000 de locuitori și care se pregătește să reziste în fața eventualului atac rusesc. Aeroportul Vinița (vestul Ucrainei) a fost distrus ieri cu rachete de croazieră Kalibr (unele surse de presă ucrainene au afirmat că rachetele au fost lansate din Transnistria, informație negată de oficiali de la Chișinău).

5. S-au răspândit protestele civililor în localitățile ucrainene aflate sub ocupație rusă (Berdiansk, Nova Kahovka, Ghenicesk). Situațiile de acest gen ar putea degenera, în orice caz controlul zonelor ocupate promite să fie o problemă pentru armata rusă. Pe de altă parte ieri mai multe proteste din Rusia au fost oprite de poliție, participanții arestați (2500 protestatari la Moscova dintre care 1700 arestați, 1500 la Skt Petersburg dintre care 750 arestați, în toată Rusia peste 3000 de arestări ieri în mai multe orașe, riscă 5 ani de închisoare)”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.