Date economice. Cum a dat China o mână consistentă de ajutor Rusiei la începutul invaziei din Ucraina


  • ACP
  • Mar 8, 2022 18:56
  • 1255
Date economice. Cum a dat China o mână consistentă de ajutor Rusiei la începutul invaziei din Ucraina

În primele două luni ale acestui an, în perioada în care Kremlinul pregătea și apoi începea invazia asupra Ucrainei, China și-a crescut masiv schimburile comerciale cu Rusia, așa cum arată datele de pe site-ul Administrației Generale a Vămilor de la Beijing publicate luni. 

Importurile din Rusia au crescut cu 38,5% comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, iar exporturile către piața rusă ale companiilor chineze au crescut cu 41,5%. În același timp, exporturile globale ale Chinei au crescut cu doar 16,3%, iar importurile cu doar 15,5%.  

Aceasta creștere masivă a volumului schimburilor comerciale cu Rusia ar arăta că Beijingul a susținut și susține discret Moscova în fața dificultăților economice pe care le are de traversat în aceasta perioadă în care, din cu totul alte motive, nici economia Chinei nu trece prin momente foarte bune. Creșterea explozivă a prețurilor la cereale și combustibili, care fac parte din mărfurile cele mai importate acum din Rusia de către China, va afecta cu siguranță economia chineză, iar volumul mare de schimburi comerciale dintre cele două țări va scădea rapid în urma prăbușirii rublei și a scoaterii băncilor ruse din sistemul global de plăți SWIFT, chiar dacă aceste bănci vor avea acces la tranzacțiile internaționale în yuani prin sistemul chinez CIPS (Cross-Border Interbank Payment System).  

Însă, în pofida sancțiunilor ce au fost și vor fi impuse Rusiei de SUA și organismele internaționale pe fondul invaziei sângeroase din Ucraina, China va profita în continuare de relația specială cu Moscova și viceversa, un exemplu fiind cel arătat de Nikolai Bespalov, director de dezvoltare la compania de analiză RNC Pharma, care a declarat că firmele chineze ar putea, dacă este necesar, să înlocuiască Europa în furnizarea de materii prime farmaceutice pe piața rusă. Relațiile Chinei cu Rusia rămân "solide" în ciuda criticilor asupra situației din Ucraina, a declarat luni ministrul de externe Wang Yi, lămurind poziția țării sale față de țara invadatoare. (sursa: Nikkei Asia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.