AVERTISMENT Analiștii militari ai SUA / Marea Britanie și armata ucraineană: Ofensiva Rusiei împotriva Kievului ar începe în următoarele 24-72 ore


AVERTISMENT Analiștii militari ai SUA / Marea Britanie și armata ucraineană: Ofensiva Rusiei împotriva Kievului ar începe în următoarele 24-72 ore

Se împlinesc două săptămâni de la începutul războiului din Ucraina. Rusia a declanșat invazia așteptându-se la o rezistență mult mai redusă, dar a greșit, ceea ce relevă faptul că armata rusă este la ani lumină distanță de imaginea măreață pe care i-o face propaganda Kremlinului, atât din punctul de vedere al strategiilor cât și din perspectiva dotărilor și a eficienței. Drept urmare, războiul-fulger s-a transformat într-un război de uzură. 

Istoricul și jurnalistul George Damian atrage atenția, într-o analiză postată pe Facebook, că armata rusă are nevoie disperată de un succes major rapid, în termen de numai câteva zile (cucerirea unui dintre orașele mari: Mariupol, Harkov sau Cernihiv), ceea ce semnalează o posibilă intensificare a luptelor în perioada imediat următoare. 

Atât armata ucraineană cât și analiștii militari americani și britanici afirmă că armata rusă pregătește un asalt asupra Kievului care ar începe în următoarele 24-72 de ore.

În cele ce urmează, Podul.ro vă prezintă, în integralitate, analiza istoricului și jurnalistului George Damian: 

”Declarații de cedare înaintea negocierilor și în fața reluării ofensivei ruse. A 13-a zi de lupte în Ucraina:

1. Declarația de ieri a lui Zelensky că ar fi gata să discute cu Rusia despre statutul Crimeei și al regiunilor secesioniste Donețk și Lugansk, dar și despre un mecanism de securitate al Ucrainei care să excludă aderarea la NATO vine în întâmpinarea condițiilor anunțate de Rusia pentru încetarea focului. În ultimele zile președintele Zelensky a transmis mai multe mesaje critice la adresa NATO și a țărilor occidentale pe care le acuză că favorizează crimele comise de armata rusă prin neimplicare, una din solicitări fiind impunerea unui spațiu de interdicție aeriană asupra Ucrainei (altfel spus Zelensky a cerut țărilor NATO să se angajeze într-un război aerian cu aviația rusă). Formularea declarației lui Zelensky despre Crimeea și zonele secesioniste a fost interpretată de presa ucraineană ca fiind o propunere pentru organizarea unui referendum în regiunile disputate. Joi este așteptată o întâlnire la Ankara a ministrului ucrainean de externe Kuleba cu omologul său rus Lavrov. Partidul „Servitorul Poporului” al lui Zelensky a publicat ieri un comunicat în care afirmă că nu se pune problema renunțării la Crimeea, Donețk și Lugansk și că pentru securitatea Ucrainei se poate găsi o formulă a unui angajament care să implice statele vecine, fără să fie nevoie de NATO.

2. Evacuarea civililor din orașul Sumî a decurs ieri fără probleme majore, culoarul funcționând de dimineața 10:00 până seara la 19:30. La Mariupol evacuarea civililor a fost întreruptă ieri din nou de reluarea focului din partea rusă. De la începutul războiului din Ucraina circa 400 de civili au fost uciși (dintre care 38 de copii) și 800 au fost răniți, conform ministerului ucrainean al apărării. În orașele aflate sub asediu de mai multe zile (Cernihiv, Sumî, Harkiv, Mariupol) situația civililor devine din ce în ce mai dificilă în urma distrugerii rețelelor de utilități și comunicații și a perturbării lanțurilor de aprovizionare.

3. Ieri au continuat luptele la Nikolaiev unde armata ucraineană a respins încercările rușilor de a prelua controlul orașului și al aeroportului. Armata rusă a început să încercuiască Nikolaievul și să-l supună unui bombardament intens, locuitorii se pregătesc pentru lupte de stradă. Ministerul ucrainean al apărării a anunțat ieri că trupele ruse și cele ale separatiștilor încearcă să atingă limitele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk – zonele declarate independente și recunoscute ca atare de Rusia înaintea începerii luptelor. Au continuat ieri luptele din suburbiile Kievului. Atât armata ucraineană cât și analiștii militari americani și britanici afirmă că armata rusă pregătește un asalt asupra Kievului care ar începe în următoarele 24-72 de ore.

4. Presa ucraineană a relatat că în mai multe locaități din regiunea Kherson aflate sub ocupație rusă au avut loc și ieri proteste împotriva rușilor. Până acum aceste proteste nu s-au soldat cu victime, soldații ruși nu au încercat să le disperseze, s-au rezumat să tragă focuri de avertisment atunci când protestatarii se apropiau de ei.

5. Numărul refugiaților din Ucraina în țările vecine a depășit 2 milioane de persoane conform ONU, iar situația amenință să se înrăutățească. UE a anunțat că intenționează să renunțe la 2/3 din importurile de gaze din Rusia până la sfârșitul anului, iar președintele american a anunțat ieri că SUA interzic importul de gaze și petrol din Rusia. Bursa din Moscova a rămas închisă din 28 februarie până azi.

6. Se împlinesc două săptămâni de la începutul războiului din Ucraina și se impun câteva constatări: a) rușii au declanșat atacul în mod evident așteptându-se la o rezistență mult mai redusă; b) rezistența ucraineană în orașe a modificat abordarea rușilor, care au trecut la bombardarea localităților; c) războiul din Ucraina intră în faza unui război de uzură, rușii sunt siliți să își suplimenteze forțele prezente în Ucraina pentru a atinge fie și parțial obiectivele stabilite; d) armata rusă are nevoie de un succes major rapid, în termen de zile (cucerirea unuia din orașele Mariupol, Harkov sau Cernihiv) ceea ce semnalează o posibilă intensificare a luptelor în perioada imediat următoare”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.