România este în plin RĂZBOI HIBRID. Ofensiva Rusiei. Psihoza așa-zisei creșteri a prețului la carburanți, narațiunile Kremlinului și războiul Rusiei din Ucraina. Avertismentul consultantului politic Cristian Hrițuc


România este în plin RĂZBOI HIBRID. Ofensiva Rusiei. Psihoza așa-zisei creșteri a prețului la carburanți, narațiunile Kremlinului și războiul Rusiei din Ucraina. Avertismentul consultantului politic Cristian Hrițuc

România este în plin război hibrid, punctează consultantul politic Cristian Hrițuc, pe Facebook, comentând recenta isterie a așa-zisei creșteri a prețului la carburant, o nebunie propagată ca la manual.

Hrițuc avertizează că narațiunile predilecte ale Kremlinului sunt foarte prezente în România, fake news-urile și diversele manipulări fiind rostogolite atât de propagandiști știuți publicului din România, cât și de armate de troli și idioți utili care se transformă în ecourile unor site-ulețe rusofile apărute peste noapte. Panică, zvonistică, anxietate pandemică, nesiguranță – dominantele acestui context generat de invazia criminală a Rusiei în Ucraina. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariul lui Cristian Hrițuc: 

”Faptul că avem război hibrid acum e de necontestat. De câteva zile s-a observat cum sunt lansate în spațiul public teme care au ca obiectiv atât crearea panicii cât și justificarea invaziei ruse. Au apărut site-uri peste noapte care vin și lansează idei de genul românii vor fi trmiși în Ucraina să lupte, că a semnat Iohannis o înțelegere secretă, că sunt laboratoare pentru arme bacteriologice pe teritoriul nostru, că ucrainenii fac prăpăd în România. Exploatarea fricii, crearea sentimentului de nesiguranță, mărirea anxietății. În Republica Moldova s-a dat un zvon că vor fi testate sirenele de alarmare în caz de dezastre/război, în Bulgaria s-a operat cu aceeași treabă benzina se va scumpi și nu va mai fi de găsit.

Este un arsenal complet pe care l-am mai văzut de-a lungul timpului folosit, dar acum s-a intensificat iar în acest context, se acționează cu mai multă intensitate și prinde mai ușor. Este aproape imposibil să blochezi acest lucru doar în bula de facebook 

sau cu cateva siteuri de știri oneste. Degeaba, dacă televiziunile care au penetrare mare nu încearcă să fie parte a în războiul de contracarare a informațiilor false, n-ai nicio șansă. Mai ales când ele devin factor de multiplicare pentru că sunt neprofesioniști sau mai rău o fac cu bună știință, fiind parte din joc. Autoritățile n-au creat o celulă de comunicare de criză și au și ele o vină în acest proces.

V-aș propune să vă uitați la modul de operare. La distribuție și la cei care vor să mărească efectul de panică. În Republica Moldova, Ion Ceban primarul pro-rus al Chișinăului transmite mesaje de revoltă cu privire la prețul benzinei, în România îl avem pe George Simion cu același tip de mesaj. George Simion cunoscut pentru relațiile sale și simpatia față de ruși. În acest context, mai avem un om cunoscut pentru simpatiile sale față de est: Cosmin Gușă care a avut și el un rol în distribuția mesajului ce a creat panică. Găsiți la ei pe facebook textele respective.

Așadar, măcar în ceasul al 12-lea, uitați-vă atent și vedeți ce informații se propagă, lăsați site-urile necunoscute care promovează tot felul de teorii și nu mai luați în calcul ”am auzit eu de la cineva”. În România de azi, pare că toți au un ”prieten în servicii”, care le-a spus el sau au ”auzit” de la cineva din guvern”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.