În timp ce noi ne confruntăm cu scumpirile din benzinării, în lumea întoarsă pe dos din Rusia se suferă din cauza scumpirii altui tip de combustibil


  • ACP
  • Mar 11, 2022 22:59
  • 2080
În timp ce noi ne confruntăm cu scumpirile din benzinării, în lumea întoarsă pe dos din Rusia se suferă din cauza scumpirii altui tip de combustibil

În timp ce în Europa și SUA prețul la benzină și motorină a crescut abrupt în ultimele zile, în special după anunțul făcut de președintele Joe Biden privind renunțarea la importul de combustibili din Rusia, pe piața rusă lucrurile stau cu totul altfel. 

Din cauza faptului că cea mai mare parte a combustibilului rusesc ce urma să fie exportat a fost redirecționat pe piață internă din Rusia, iar rafinăriile din Belarus au redirecționat de asemenea producția către piața rusă, prețurile combustibililor la benzinării au început să scadă. 

Șeful Serviciului Federal Antimonopol din Rusia, Maxim Shaskolsky, a explicat însă că scăderea prețurilor la carburanți s-ar datora faptului că la bursa din Sankt Petersburg a fost înregistrată, din 28 februarie până pe 5 martie, o scădere a costul benzinei de aproximativ 10%. 

Marea problemă a multor ruși e cu totul alta - un alt produs foarte important pentru ei, vodka, s-a scumpit rapid, deși este produsă local, numai cu ingrediente de pe piața internă, așadar nu prea ar trebui să fie afectată în niciun fel de sancțiunile externe sau fluctuațiile de pe burse. Dacă în ianuarie se mai putea găsi în magazinele din Rusia vodkă ieftină de 240-250 ruble (aproximativ 9 lei) la jumătate de litru, acum e greu de găsit vodka sub 300 ruble (11 lei) sticla. 

Creșterea masivă a cererii, scăderea valorii rublei sau orice altceva o fi determinat această creștere a prețurilor și a făcut ca în timp ce noi suferim din cauza noilor prețuri la benzină și motorină, rușii să sufere chiar mai rău și anume din pricina scumpirii combustibilului lor tradițional, vodka. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.