Primarul Odessei: Rusia pregătește un atac masiv împotriva orașului cu ajutorul forțelor din așa-zisa Transnistria. Ofensiva Kremlinului se intensifică


Primarul Odessei: Rusia pregătește un atac masiv împotriva orașului cu ajutorul forțelor din așa-zisa Transnistria. Ofensiva Kremlinului se intensifică

Presiunea ofensivei ruse crește pe toate fronturile din Ucraina, cu atât mai mult în imediata proximitate a Kievului și în suburbiile capitalei. 

Primarul Odessei – Ghenadi Truhanov – a avertizat ieri că Rusia pregătește un atac masiv împotriva orașului-port, important nod geostrategic, atac în care ar urma să fie implicate și forțele ruse din așa-zisa Transnistria. De altfel, efective ruse au avansat la nord de Nikolaiev și încearcă preluarea controlului autostrăzii Kiev-Odessa, punctează istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook. Până acum încercările de încercuire a orașului Nicolaiev au eșuat. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza lui George Damian: 

”Crește presiunea ofensivei ruse. A 16-a zi de lupte în Ucraina:

1. Se pare că forțele ruse și cele din Donețk ar fi capturat ieri orașul Volnovaha, unde s-au dus lupte grele în ultima săptămână. Volnovaha se găsește la jumătatea distanței dintre Donețk și Mariupol, iar forțele ucrainene puteau acționa de aici pentru a sparge încercuirea Mariupolului, căderea orașului Volnovaha taie ultima cale majoră de acces a trupelor ucrainene spre Mariupol, care este încercuit și bombardat de mai bine de o săptămână.

2. Rușii au bombardat ieri orașe din Ucraina de vest: Ivano-Frankivsk și Luțk. Se pare că aeroporturile militare din aceste orașe au fost distruse parțial, ceea ce ar micșora numărul aeroporturilor aflate la dispoziția forțelor militare ucrainene. Bombardamentele ruse au continuat asupra orașelor Cernihiv, Sumî și Harkiv. La Kiev s-au auzit ieri explozii puternice în orașele de la periferia capitalei unde s-au dat lupte intense, semn că a început să crească presiunea forțelor ruse asupra capitalei. De asemenea a fost bombardat intens ieri orașul Nikolaiev, capturarea căruia ar deschide drumul forțelor ruse spre Odessa.

3. Primarul Odessei, Ghenadi Truhanov a declarat ieri că se pregătește un atac împotriva orașului său în care vor fi implicate și forțele ruse din Transnistria. Forțele ruse au avansat la nord de Nikolaiev și încearcă să preia controlul autostrăzii Kiev-Odessa, până acum încercările de încercuire a orașului Nicolaiev au eșuat.

4. Primarul orașului Melitopol (aflat la jumătatea distanței între Herson și Mariupol) a fost arestat ieri de forțe aparținând republicii secesioniste Donețk sub acuzația de terorism. În mai multe orașe din regiunea Herson aflată sub ocupație rusă au avut loc proteste ale civililor ucraineni față de forțele de ocupație ruse. În general oficialii din orașele ocupate au refuzat să colaboreze cu forțele de ocupație. Presa ucraineană anunță că rușii au început să creeze un sistem de administrație militar în zonele ocupate. Surse ruse au anunțat ieri că dețin controlul asupra a 70% din regiunea administrativă Lugansk.

5. Surse ucrainene au avertizat ieri asupra posibilității ca în acest război să fie implicate forțele militare ale Belarus. Ucraina a acuzat înscenarea de către aviația rusă a unui atac dinspre teritoriul ucrainean asupra unei localități din Belarus, care ar putea fi invocat drept pretext de război de regimul de la Minsk. Președintele Belarusului Lukașenko a avut ieri o întâlnire cu președintele Putin în cadrul căreia a promis sprijin economic și a acuzat Ucraina că pregătea un atac, însă nu s-a anunțat public intensificarea cooperării militare cu Rusia. Forțele ruse au folosit teritoriul Belarusului pentru a porni atacul împotriva Kievului, însă până acum nu au fost implicate forțe din Belarus în operațiunile militare din Ucraina”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.