Un veteran de război republican pledează, în pofida riscurilor, pentru instituirea zonei de interdicție aeriană deasupra Ucrainei: "Să nu ne iluzionăm că Putin operează într-un mod proporțional!"


Un veteran de război republican pledează, în pofida riscurilor, pentru instituirea zonei de interdicție aeriană deasupra Ucrainei: "Să nu ne iluzionăm că Putin operează într-un mod proporțional!"

Republicanul Brian Mast, reprezentant al celui de-al 18-lea district al Congresului din Florida, a declarat astăzi pentru Fox News că sprijină instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, în pofida riscurilor pe care le-ar implica această măsură, dat fiind faptul că avioanele rusești ar urma să fie doborâte de state din cadrul NATO, ceea ce ar duce la escaladarea conflictului. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat, în repetate rânduri, ca NATO să instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, dar SUA și statele europene s-au opus adoptării unei astfel de decizii. 

Un astfel de ordin ar putea duce la un război între Kremlin și națiunile occidentale, deoarece ar însemna ca forțele NATO, inclusiv armata americană, să doboare avioanele rusești care încalcă interdicția. 

"Sută la sută, există un risc dacă SUA sau NATO sau UE impun o zonă de interdicție aeriană", a spus republicanul din Florida. 

Numeroși lideri și politicieni americani au declarat că instituirea unei zone de interdicție aeriană ar putea duce la al treilea război mondial.

Dar Mast, în calitate de veteran de război, a precizat că riscul este necesar, având în vedere impredictibilitatea acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin.

"Oricât de mult nu vrem să fim în Ucraina, dacă nu facem nimic, în cele din urmă, toată lumea va fi forțată să intervină", a declarat Mast, care și-a pierdut ambele picioare în războiul din Afganistan, pe parcursul operațiunii Enduring Freedom. 

Mast a spus că Putin ar putea atrage în cele din urmă NATO și SUA într-un conflict militar, chiar și în situația în care nu ar fi instituită o zonă de interdicție aeriană. 

"Niciunul dintre noi nu ar trebui să se iluzioneze că Putin este un actor rațional sau că operează într-un mod proporțional", a explicat Mast.

Mast a avertizat că Putin ar putea răspunde prin forță militară pe fondul sancțiunilor economice impuse de Occident. 

"Să nu uităm că războiul economic este un tip de război la fel ca cel cibernetic, la fel ca războiul cinetic", a spus Mast.

În tot acest timp, Kremlinul a acuzat SUA că poartă "război economic" împotriva Rusiei și i-a avertizat pe americani că ar trebui să se aștepte la un răspuns.

Mast a mai spus că tenacitatea și ferocitatea ucrainenilor ar trebui luate în considerare atunci când se evaluează costurile și beneficiile unei măsuri precum instituirea zonei de interdicție aeriană. 

"Unul dintre lucrurile care schimbă, de asemenea, calculul lucrurilor este că poporul ucrainean ne-a arătat că sunt lei și nu miei", a spus veteranul de război. 

Mast a mai precizat că SUA ar trebui să ofere Ucrainei "instrumentele necesare pentru a duce acest război", inclusiv avioane, sprijin solicitat expres de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Polonia se oferise să furnizeze avioane de luptă, dar Pentagonul a respins decizia. 

Nu în cele din urmă, republicanul din Florida a atras atenția că nu se așteaptă ca războiul declanșat de Rusia să se încheie prin diplomație.

"Uitați-vă la cerințele lui Vladimir Putin, care spune că dorește ca peninsula Crimeea să fie recunoscută ca parte a Rusiei. Vrea să scape de actuala guvernare ucraineană, de Constituția Ucrainei, respectiv să se asigure că ucrainenii nu vor fi niciodată parte a NATO, iar lista poate continua", a explicat Mast. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.