Cele mai recente mișcări de pe fronturile din Ucraina. Oroarea bombardamentelor rusești continuă în multe orașe. Obsesia născocirii așa-ziselor republici separatiste


Cele mai recente mișcări de pe fronturile din Ucraina. Oroarea bombardamentelor rusești continuă în multe orașe. Obsesia născocirii așa-ziselor republici separatiste

Presiunile ruse pentru născocirea de republici separatiste în Ucraina (după modelul așa-zisei Transnistria, evident) s-au intensificat în cea de-a 18-a zi de lupte în Ucraina, la fel cum s-au pronunțat și acțiunile militare rusești menite să înconjoare orașul Nikolaiev, punctează istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook, într-o analiză în care radiografiază cele mai recente evoluții de pe fronturile din Ucraina.

În pofida încercuirii în curs și a bombardamentelor, în Nikolaiev a ajuns ieri un transport de ajutoare din România, alimentele și efectele de primă necesitate fiind împărțite gratuit populației. Anunțul a fost făcut de primarul din Nikolaiev.

Rusia a continuat în forță bombardarea mai multor orașe, dar ofensiva împotriva Kievului se lasă din nou așteptată, semn că rușii întâmpină o rezistență îndârjită pe toate fronturile. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza istoricului și jurnalistului George Damian: 

”Presiuni ruse pentru crearea de noi republici separatiste în Ucraina, se prefigurează asediul Nikolaievului. A 18-a zi de lupte în Ucraina

1.La Herson a avut loc ieri un miting pro-rus condus de fostul primar Vladimir Saldo, la care au fost arborate steaguri sovietice. Concomitent a avut loc un protest împotriva ocupației ruse, soldații ruși au deschis focul asupra protestatarilor cu gloanțe de cauciuc. Se definește din ce în ce mai clar repetarea creării de către ruși a unor republici separatiste în teritoriile aflate sub ocupație. Președintele Zelensky a avertizat oficialii ucraineni din teritoriile ocupate să nu participe la astfel de acțiuni, remarcând intențiile ruse de proliferare a separatismului. În orașul Melitopol forțele ruse au introdus interdicția de circulație pentru civili între orele 18:00 – 06:00 și organizarea protestelor. Forțele ruse l-au reținut ieri pe primarul orașului Dniprorudni din regiunea Zaporojie, Evgheni Maveev.

2.În orașul Nikolaiev a ajuns ieri un transport cu alimente din Brașov care a fost distribuit gratuit populației. Anunțul a fost făcut de primarul orașului care a suferit în ultimele zile mai multe atacuri ale armatei ruse. O filmare publicată de pagina Strana arată o coadă de mai multe sute de persoane care așteaptă să primească pachetele cu mâncare și produse de igienă. (sursa AICI)

Forțele ruse încearcă să încercuiască orașul Nikolaiev pe la nord. Ieri singura cale de acces în Nikolaiev era șoseaua către Odessa, toate celelalte drumuri fiind controlate de forțele ruse. Se pare că se prefigurează un asediu al Nikolaievului asemănător cu cel al Mariupolului.

3. Ieri au fost atacate din nou cu rachete aeroporturi și baze militare din orașele din vestul Ucrainei: Ivano Frankivsk, Lviv, Ternopil, Jitomir. Aeroportul din Ivano-Frankivsk a fost distrus aproape în totalitate. Atacul cu rachete de ieri a distrus baza militară ucraineană de la Yavoriv, lângă granița cu Polonia, și a ucis 35 de persoane.

4. A continuat bombardarea de către ruși a orașelor Harkiv, Mariupol, Nikolaiev, Dnipro, Cernihiv și Sumî. Un convoi umanitar ucrainean a încercat ieri să ajungă la Mariupol, oraș aflat sub asediu, unde nu mai funcționează utilitățile și nu mai prea există alimente. Nu este clar ce se întâmplă la Mariupol unde sâmbătă au fost filmate forțe ruse pe străzile orașului. Sursele ucrainene susțin că la Mariupol au fost uciși 2187 de civili de când a început asediul orașului. Ucrainenii nu au confirmat capturarea de către ruși a orașului Volnovaha de la nord de Mariupol, anunțul oficial a fost că Volnovaha a fost distrus în totalitate de bombardamentele ruse. Ieri luptele din jurul Kievului au scăzut în intensitate.

5. Șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev Mihail Podoliak a declarat ieri că este optimist cu privire la negocierile cu Moscova și că se așteaptă să aibă loc o nouă rundă de negocieri în următoarele zile. Jurnalistul american Brent Renaud a fost ucis ieri de ruși la Irpin, în apropierea Kievului. Au continuat încercările autorităților ucrainene de evacuare a civililor din zonele unde se duc lupte”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.