VIDEO Simțind constant amenințarea de la Beijing, taiwanezii au ieșit în stradă pentru a se solidariza cu Ucraina


VIDEO Simțind constant amenințarea de la Beijing, taiwanezii au ieșit în stradă pentru a se solidariza cu Ucraina

Sute de manifestanți taiwanezi au ieșit duminică pe străzile din Taipei pentru a-și manifesta solidaritatea cu Ucraina pe fondul invaziei rusești. 

Experții în politică externă au făcut paralele între eforturile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a prelua controlul asupra Ucrainei și dorința președintelui chinez Xi Jinping de a face din Taiwan o parte a Chinei. 

Printre manifestanții din Taiwan s-au aflat și ucraineni. Atât manifestanții ucraineni, cât și cei din Taiwan au susținut discursuri, au cântat imnul național al Ucrainei și au scandat: "Taiwanul este alături de Ucraina!", potrivit Taipei Times.

"Sunt la acest protest pentru că sunt din Taiwan, iar prin prisma perspectivei taiwaneze rezonăm foarte mult cu ceea ce se întâmplă, înțelegem că relația dintre Taiwan și China are similarități, dar și diferențe față de relația dintre Ucraina și Rusia. Suntem aici să ne arătăm sprijinul și solidaritatea, întrucât înțelegem cum se simte să fii într-un război constant, sub o represiune constantă, într-o continuă luptă pentru libertate", a precizat o taiwaneză prezentă la manifestație. 

Vedeți video:



Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a spus într-un tweet publicat luni că este "foarte mândră de modul în care poporul taiwanez a sprijinit Ucraina".

Ea a adăugat că locuitorii din Taiwan au donat până acum Ucrainei 600 de milioane de dolari, respectiv "provizii critice".

"Suntem #Alături de Ucraina, în timp ce oamenii săi luptă pentru a-și proteja libertatea și stilul de viață", a scris ea.

De asemenea, ministrul de Externe taiwanez, Joseph Wu, a anunțat luni o donație de 11,5 milioane de dolari către diferite țări ale UE care găzduiesc refugiați ucraineni. Ajutorul va merge către Polonia, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă și Lituania.

Ministerul de Externe a anunțat, de asemenea, un nou program care le permite ucrainenilor ce au rude în Taiwan să solicite vize speciale.

Taiwanul nu a exclus impunerea de sancțiuni împotriva Kremlinului, dar încă importă gaz și cărbune din Rusia. 

Luna trecută, în timp ce trupele rusești invadau Ucraina, nouă avioane chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, ceea ce a generat un avertisment transmis din partea națiunii insulare. Pe fondul amenințării venite din China, strategii militari din Taiwan îi studiază îndeaproape pe ucraineni, deoarece aceștia au arătat o rezistență acerbă împotriva unui adversar mult mai puternic. (sursa: AICI)

Sursa foto: AP Photo/Chiang Ying-ying

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.