VIDEO. Adevărata istorie a recuperării primarului din Melitopol. Ucrainenii au dat, pentru Ivan Fedorov, nouă „copii” prizonieri, trimiși de Moscova la moarte, în linia întâi. Niciunul nu împlinise 20 de ani


VIDEO. Adevărata istorie a recuperării primarului din Melitopol. Ucrainenii au dat, pentru Ivan Fedorov, nouă „copii” prizonieri, trimiși de Moscova la moarte, în linia întâi. Niciunul nu împlinise 20 de ani

Relatările inițiale indicau faptul că Ivan Fedorov, primarul ales democratic al orașului ucrainean Melitopol, din regiunea Zaporijjea, a fost eliberat, la cinci zile după ce a fost răpit de forțele ruse care controlează orașul, în urma unei „operațiuni speciale”. 

Ulterior, autoritățile ucrainene au precizat că, de fapt, edilul a fost recuperat în urma unui schimb de prizonieri. Astfel, pentru eliberarea lui au fost predați rușilor nouă militari foarte tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani, după cum a indicat, într-un mesaj televizat, Daria Zarivnaia, purtătoarea de cuvânt a președintelui ucrainean. Toți soldații ruși erau născuți între 2002 și 2003, practic „niște copii”, a mai spus Zarivnaia, potrivit BBC.

Fedorov, 33 de ani, a fost răpit pe 11 martie, situație care a determinat proteste de stradă în orașul unde populația vorbitoare de limbă rusă este majoritară (aprox.78%). Ministerul ucrainean de Externe calificase prizonieratul lui Fedorov drept "crimă de război". Ulterior, mai multe surse ucrainene afirmau că primarul este torturat, dar Fedorov nu a menționat asta în declarațiile de după eliberare.

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei, situat între orașul Mariupol, unde are loc o tragedie umanitară de proporții ca urmare a asaltului și bombardamentelor trupelor ruse, și orașul Herson, ocupat în prezent de Armata Rusă. Melitopol a fost ocupat de ruși la câteva zile de la începutul invaziei.

După înlăturarea abuzivă a lui Fedorov, pe care l-au acuzat de terorism, rușii au instalat un nou primar, pe Galina Danilcenko, fostă membră în Consiliul municipal. Aceasta a apărut la televiziunea locală, unde a declarat că principala sa sarcină este construirea „mecanismelor de bază în cadrul noii realități”. Danilcenko a mai spus că se pregătește să înființeze un „comitet de aleși ai poporului” pentru a conduce orașul și i-a îndemnat pe locuitori să nu ia parte la „acțiuni extremiste”.

Ulterior, procurorul general al Ucrainei a anunțat că a început o anchetă pentru trădare față de Danilcenko, ca urmare a unei cereri transmise de un grup de consilieri locali din Melitopol. Aceștia au solicitat procurorului general să înceapă urmărirea penală împotriva lui Danilcenko, "pentru infracțiunea de înaltă trădare și pentru tentativa de a înființa un guvern de ocupație în Melitopol".





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.