Ucraina solicită Japoniei să-i furnizeze imagini din satelit pentru a i se facilita lupta împotriva invadatorilor ruși


Ucraina solicită Japoniei să-i furnizeze imagini din satelit pentru a i se facilita lupta împotriva invadatorilor ruși

Ucraina solicită Japoniei să-i furnizeze imagini prin satelit de înaltă calitate pentru a o ajuta în lupta împotriva invadatorilor ruși. 

Guvernul japonez și companiile private operează sateliți care au capacitatea de a capta imagini detaliate și pe timp zi și pe timp de noapte, prin nori, dar și în condițiile în care apar alte interferențe atmosferice. 

Guvernul japonez va analiza cu atenție dacă furnizarea acestor date este acceptabilă din punct de vedere politic sau permisă prin prisma cadrului legal actual, se arată într-un raport.

Această solicitare vine în contextul în care armata japoneză afirmă că a văzut patru nave amfibii mari rusești care navigau în apropierea insulelor sale în timp ce călătoreau spre vest, posibil spre Europa, a raportat Reuters.

Imaginile transporturilor amfibii, utilizate în mod obișnuit pentru debarcarea forțelor expediționare la țărm, au arătat ceea ce păreau a fi camioane militare încărcate pe puntea uneia dintre nave. Imaginile au fost publicate de Ministerul japonez al Apărării. 

Se așteaptă ca Agenția Națională de Securitate a Japoniei, dar nu și operatorii comerciali de sateliți, să ia decizia privind solicitarea Ucrainei, având în vedere că imaginile ar fi folosite în scopuri militare. De asemenea, Guvernul va lua în considerare cu atenție situația din Ucraina în luarea deciziei, au precizat sursele publicației Nikkei. 

Conform legislației japoneze, vânzarea de imagini către clienți din străinătate este permisă în anumite condiții, iar datele vor trebui criptate pentru a preveni utilizarea lor de către grupuri ostile.

Există îngrijorări că, dacă Japonia furnizează imaginile, Moscova ar putea considera că Tokyo se implică mai mult în război.

Kievul cere, de asemenea, guvernelor occidentale date similare. Vrea să colecteze cât mai multe date despre mișcările trupelor rusești.

The Washington Post a raportat pe 10 martie că vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov le-a cerut operatorilor de sateliți din SUA să-i furnizeze astfel de imagini. (sursa: AICI)

Sursa foto: Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.