VIDEO. Situație dramatică în orașele controlate de ruși. FSB și Rosgvardia – Garda lui Putin – rapesc ucrainenii care se opun forțelor de ocupație. De zile întregi, nimeni nu mai știe nimic de soarta unor jurnaliști, activiști sau lideri politici locali


VIDEO. Situație dramatică în orașele controlate de ruși. FSB și Rosgvardia – Garda lui Putin – rapesc ucrainenii care se opun forțelor de ocupație. De zile întregi, nimeni nu mai știe nimic de soarta unor jurnaliști, activiști sau lideri politici locali

Publicația Meduza, fondată de jurnaliști ruși independenți, relatează ce se întâmplă, zilele acestea, în localitățile ucrainene controlate de forțele ruse. 

Numeroși martori ocular au povestit pentru Hromadske că în Herson s-a pus în mișcare un adevărat aparat de represiune a rezistenței din oraș, coordonat de Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei înființată de Vladimir Putin în 2016 de frica protestelor prodemocrație, în fruntea căreia a instalat o fostă garda de corp fidelă) și FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB). Sunt vizați activiști de dreapta, jurnaliști independenți, combatanți care au luptat în Donbas, activiști pentru drepturile omului sau reprezentanți ai unor instituții internaționale și tătarii. 

Pe 12 martie, jurnalistul Oleg Baturin a dispărut fără urmă și nu se știe nimic de soarta lui; pe 15 martie a dispărut și luptătorul din Donbas Maxim Negrov, iar pe 17 martie, deputatul regional Serghei Khlan a informat că fermierii din zonă sunt forțați să semneze „acorduri de cooperare” cu forțele de ocupație, prin care se angajează să furnizeze hrană armatei ruse.

Oleg Baturin lucrează pentru ziarul din Kerson „Novyi Den” și este liderul unei organizații, „Europorstir”, care începuse să investigheze viața din teritoriile ocupate de trupele ruse. El a dispărut în regiunea Kahovka, în apropiere de Herson, relatează și publicația lvivmediaforum.com.Dispariția jurnalistului a fost anunțată de soția sa care a informat Institutul Ucrainean al Mass Media. Este convinsă că a fost răpit de ruși pentru că mai mulți soldați au fost văzuți de localnici în zona în care a dispărut Baturin 

Surse oficiale ucrainene afirmau că, în Herson, numărul civililor ucraineni reținuți/răpiți de ruși ar fi în jur de 400 și că trupele de ocupație încearcă să înlocuiască administrația locală și conducerea poliției cu persoane fidele. 

Autoritățile ucrainene mai spun că cel puțin cinci oficiali locali sunt ținuți prizonieri de trupele ruse de securitate menționate mai sus. Ar fi vorba despre primarul Alexander Yakovlev, din Skadovsk, răpit de 16 martie, a cărui eliberare a fost solicitată de localnici în stradă. Trupele ruse au tras în aer și au împrăștiat manifestanții cu gaze lacrimogene. Ulterior, acesta a fost eliberat, însă nu și adjunctul său Iuri Palyukh.

Un alt oficial reținut de ruși în zona Melitopol este șeful consiliului local Serhii Priyma, încă din 13 martie. Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat pe 16 martie în urma unui schimb de prizonieri. Se pare însă că activista Olga Gaisumova, implicată în organizare de proteste împotriva forțelor de ocupație, este și ea prizoniera rușilor. 

De asemenea, diverse surse locale din Melitopol au raportat că forțele Moscovei au început să percheziționeze casă cu casă. La fel și în anumite cartiere din Herson. Un utilizator - "KherRadio / Radio Geradio" – a scris pe Twitter că „invadatorii încearcă să facă din Herson un mare lagăr de concentrare. Muscalii chiar vor să forțeze Hersonul să colaboreze cu ei, arestând activiști și potențiali partizani”. 

Și propaganda rusă și-a turat motoarele, pe 16 martie, RT și Radio Sputnik anunțând la unison că, la Herson, a avut loc „congresul fondator” al „noii administrații” numite „Comitetul de Salvare pentru Ordine și Pace”. RT (Russia Today) „a făcut rost” chiar și de o filmare de le eveniment (video mai jos), în care mai mulți oameni era surprinși stand la o masă în clădirea administrativă a regiunii. Unul dintre aceștia spunea că vechile autorități locale nu mai există și că regiunea are nevoie de o nouă structură care să își asume responsabilitatea restaurării ordinii. Relațiile bune cu Rusia, mai spunea individul, sunt o prioritate. Printre participanții la eveniment s-a numărat și o profesoara, Tatiana Kuzmich, arestată în 2020 de serviciile secrete ucrainene sub suspiciunea de colaborare cu FSB, mai scrie meduza.io. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.