VIDEO. Revoluție pro-europeană în Georgia. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi și Batumi, cerând retragerea „legii rusești”. Forțele de ordine au intervenit violent, iar Parlamentul a activat „nivelul roșu de securitate” / „Rușii nu sunt prietenii noștri, sunt dușmanii Georgiei”


VIDEO. Revoluție pro-europeană în Georgia. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi și Batumi, cerând retragerea „legii rusești”. Forțele de ordine au intervenit violent, iar Parlamentul a activat „nivelul roșu de securitate” / „Rușii nu sunt prietenii noștri, sunt dușmanii Georgiei”

Zeci de mii de persoane au protestat, miercuri seară, din nou în Georgia împotriva controversatului proiect de lege privind „influența străină" (denumit „legea rusească” de contestatari), după ce acesta a avansat în parlament, iar Bruxelles-ul a avertizat că ar putea afecta aspirațiile europene de lungă durată ale Tbilisi.

Națiunea caucaziană de la Marea Neagră s-a revoltat și a început protestele de stradă încă din prima jumătate a lunii aprilie, acutizate în ultimele zile și transformate în ciocniri violente între manifestanți forțele de ordine, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a reintrodus planurile de adoptare a unei legi despre care criticii și opoziția susțin că seamănă ostentativ cu legislația represivă rusă folosită pentru a reduce la tăcere disidenții.

Proiectul de lege a trecut miercuri de a doua lectură în parlament, cu 83 de voturi pentru și 23 împotrivă, la o zi după ce poliția a dispersat violent o demonstrație împotriva acestuia, trăgând cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și gloanțe de cauciuc și bătând și arestând zeci de persoane.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat violențele și a îndemnat Georgia să rămână pe drumul spre Europa.

„Urmăresc cu mare îngrijorare situația din Georgia și condamn violențele de pe străzile din Tbilisi", a scris von der Leyen pe X, fostul Twitter.

„Poporul georgian dorește un viitor european. Georgia se află la o răscruce de drumuri. Ar trebui să păstreze cursul pe drumul spre Europa".

Agitând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene, zeci de mii de manifestanți s-au adunat, miercuri seara, în fața parlamentului, potrivit unui reporter AFP aflat la fața locului. La miting au fost interpretate imnul național al Georgiei și Oda Bucuriei a UE și s-au scandat numeroase lozinci anti-Rusia, inclusiv „Putin este un ticălos!” sau „Rusia este gunoi!”. 

Mai târziu în cursul serii, poliția a folosit spray-uri cu piper, gaze lacrimogene și tunuri cu apă din interiorul curții clădirii parlamentului împotriva a sute de manifestanți care au încercat să blocheze intrarea laterală a legislativului, unde au improvizat și o baricadă, abandonată spre dimineața de joi când protestatarii s-au împrăștiat.

Anterior, la protestele de marți sară, inclusiv liderul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, Levan Khabeishvili, fusese grav rănit în zona feței.

„Violența lor fără sens este inutilă - protestul nu va face decât să se amplifice, deoarece furia populară este în creștere împotriva guvernului nostru", a declarat pentru AFP protestatarul Tato Gachechiladze, în vârstă de 20 de ani.

„Georgia aparține Europei și nu vom tolera legile rusești și un guvern pro-rus", a adăugat el.

Parlamentul a precizat într-un comunicat că a „activat nivelul roșu de securitate din cauza atacului asupra clădirii parlamentului, care reprezintă o amenințare pentru viața și sănătatea" celor aflați înăuntru.

Corespondenții străini aflați la fața locului au relatat însă că nu au existat tentative de atac asupra clădirii, cu excepția unui episod în care un grup de tineri a zguduit poarta masivă.

Ministerul de Interne a declarat că poliția a folosit "mijloace speciale prevăzute de lege - spray-uri cu piper și tunuri cu apă - pentru a restabili ordinea publică".

Premierul Irakli Kobakhidze a criticat politicienii și diplomații occidentali pentru „defăimarea" proiectului de lege, care, susține el, nu ar face decât să „sporească transparența finanțării externe a ONG-urilor, în conformitate cu valorile europene".

El a acuzat grupurile civile georgiene că au încercat să organizeze revoluții „cel puțin de două ori în ultimii trei ani" cu finanțare occidentală.

Un alt mare miting antiguvernamental a avut loc și în Batumi, al doilea oraș ca mărime din Georgia, a relatat postul de televiziune independent Formula.

Tulburările au loc cu câteva luni înaintea alegerile parlamentare din Georgia (octombrie), considerate un test cheie al democrației în fosta republică sovietică aspirantă la aderarea la UE.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a apărat controversatul proiect de lege, afirmând că acesta are rolul de a spori transparența finanțării externe a ONG-urilor. Acesta își propune să promulge legea până la jumătatea lunii mai.

Pentru a deveni lege, proiectul de lege trebuie să treacă o a treia lectură și să fie semnat de președinte.

Se așteaptă ca președinta Salome Zurabishvili - care se află în conflict cu partidul de guvernământ - să se opună prin veto măsurii, dar partidul are suficiente voturi pentru o anulare.

Dacă va fi adoptată, legea va impune ca orice ONG independent și organizație media care primește mai mult de 20 % din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizație care urmărește interesele unei puteri străine".

Anul trecut, proteste de stradă în masă au forțat Visul Georgian să renunțe la intențiile sale similare.

Georgia încearcă de ani de zile să consolideze relațiile cu Occidentul, dar formațiunea aflată la putere este acuzată că încearcă, discret,  să apropie fosta republică sovietică de Rusia.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că proiectul de lege „nu este în concordanță cu oferta Georgiei de aderare la UE" și că „va îndepărta Georgia și mai mult de UE,".

În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul oficial de candidat, dar a subliniat că Tbilisi va trebui să își reformeze sistemele judiciare și electorale, să reducă polarizarea politică, să îmbunătățească libertatea presei și să reducă puterea oligarhilor înainte de lansarea oficială a negocierilor de aderare.

Candidatura Georgiei la aderarea la UE și la NATO este consacrată în constituția sa și, potrivit sondajelor de opinie, este susținută de peste 80% din populație.

VIDEO mai jos cu declarații ale protestatarilor. „Rușii nu sunt prietenii noștri, sunt dușmanii noștri”, afirmă o tânără.



 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.