Acuzații și replici foarte dure din partea unor politicieni israelieni, indignați de părți din discursul președintelui Zelensky susținut pentru guvernul și parlamentul Israelului


Acuzații și replici foarte dure din partea unor politicieni israelieni, indignați de părți din discursul președintelui Zelensky susținut pentru guvernul și parlamentul Israelului

În discursul ținut duminică de președintele ucrainean Volodimir Zelensky pentru politicienii israelieni, acesta a reușit să le provoace multora dintre ei o iritare vizibilă când a comparat invazia rusă a Ucrainei cu Holocaustul. 

„Această invazie rusă a Ucrainei nu este doar o operațiune militară, așa cum susține Moscova. Acesta este un război perfid, pe scară largă, care are ca scop distrugerea poporului nostru. Ne distruge copiii, familiile. Statul nostru, orașele noastre, comunitățile noastre, cultura noastră. Și tot ceea ce îi face pe ucraineni să fie ucraineni. Tot ceea ce trupele ruse distrug acum. În mod deliberat. În fața lumii întregi”, a spus Zelensky. 

„De aceea am dreptul la această paralelă și la această comparație. Istoria noastră și istoria voastră. Războiul nostru pentru supraviețuire și al Doilea Război Mondial. Ascultați ce spune Kremlinul. Ascultați doar! Există chiar și termeni care sună ca atunci. Și aceasta este o tragedie. Când partidul nazist a atacat Europa și a vrut să distrugă totul, să distrugă pe toată lumea, a vrut să cucerească națiunile. Și nu lăsa nimic de la noi, nimic de la voi. Chiar și numele și urma. Ei au numit-o 'soluția finală la problema evreiască'. Vă amintiți asta. Și sunt sigur că nu veți uita niciodată!” 

Dar ascultați ce se aude acum la Moscova. Ascultați cum sunt spuse din nou aceste cuvinte: 'Soluția finală'. Deja în legătură, ca să spunem așa, cu noi, cu 'problema ucraineană' ”

„Toată lumea din Israel știe că apărarea voastră antirachetă este cea mai bună... Și cu siguranță ne puteți ajuta să ne protejăm viețile, viețile ucrainenilor, viețile evreilor ucraineni... Se poate pune întrebarea de ce nu putem obține arme de la voi. Sau de ce Israelul nu a impus sancțiuni puternice împotriva Rusiei, de ce nu pune presiune asupra afacerilor rusești. Depinde de voi, dragi frați și surori, să alegeți răspunsul. Și va trebui să trăiți cu acest răspuns, popor al lui Israel”, a mai adăugat Zelensky. 

Imediat după discursul președintelui ucrainean, ministrul israelian al Comunicațiilor, Yoaz Hendel, a răspuns pe Twitter că „susține poporul ucrainean în inimă și faptă, dar este imposibil să rescriem istoria teribilă a Holocaustului”

Deputatul partidului Likud, Yuval Steinitz, a fost mult mai categoric față de cele afirmate în discursul lui Zelensky, afirmând că „genocidul a fost comis și pe pământul ucrainean; războiul este îngrozitor, dar comparația cu ororile Holocaustului și soluția finală este scandaloasă”.

„Dacă discursul lui Zelensky ar fi fost ținut... în vremuri normale, am fi spus că e la limita negării Holocaustului... Fiecare comparație între un război obișnuit, oricât de dificil ar fi, și exterminarea a milioane de evrei în camere de gazare, în cadrul Soluției Finale, este o totală denaturare a istoriei. Același lucru este valabil și pentru afirmația că ucrainenii i-au ajutat pe evrei în Holocaust... Adevărul istoric este că poporul ucrainean nu poate fi mândru de comportamentul său în Holocaustul evreilor”, a mai spus deputatul Steinitz. 

Simcha Rothman, un parlamentar sionist religios, a spus referitor la afirmația din discursul lui Zelensky, potrivit căreia ucrainenii care au salvat evreii în timpul Holocaustului că dacă traducerea pe care a auzit-o este corectă, Zelensky a cerut evreilor să fie tratați ucrainenii așa cum au fost tratați evreii de aceștia acum 80 de ani. 

„Îmi pare rău, dar cred că va trebui să respingem această solicitare. Până la urmă, suntem o națiune morală”, a conchis Rothman.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.