Ministrul polonez al Justiției: "Să o spunem tare și clar: UE e cea care a contribuit în mare măsură la construirea puterii lui Putin"


Ministrul polonez al Justiției: "Să o spunem tare și clar: UE e cea care a contribuit în mare măsură la construirea puterii lui Putin"

Uniunea Europeană a contribuit în mod semnificativ la ascensiunea lui Vladimir Putin, a declarat ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro.

"Trebuie să o spunem tare și clar: UE este cea care a contribuit în mare măsură la construirea puterii lui Putin", a spus Ziobro.

Ziobro a lansat un atac și la adresa fostului cancelar german, Angela Merkel, despre care a spus că a avut o "miză personală" în ceea ce privește promovarea "monstrului".

"Când Putin recurgea la terorismul de stat, ea a construit împreună cu el noi porțiuni ale gazoductului Nord Stream", a explicat Ziobro.

Conductele Nord Stream și Nord Stream 2 au fost construite sub Marea Baltică pentru a furniza gaz rusesc Germaniei, dar proiectele au fost criticate de membrii estici ai UE și de Ucraina, care au atras atenția că ar putea fi folosite de Rusia pentru a șantaja. 

"Poziția cancelarului german Olaf Scholz lasă, de asemenea, mult de dorit", a adăugat Ziobro.

Scholz a decis să oprească certificarea Nord Stream 2 după ce Rusia a invadat Ucraina, dar a insistat că Germania este prea dependentă de petrolul și gazele rusești, iar astfel nu poate opri importurile de pe o zi pe alta. 

Comentând conflictul dintre Varșovia și Bruxelles privind reformele justiției din Polonia, Ziobro a spus că UE ar trebui ca în sfârșit să furnizeze zecile de miliarde de euro alocate țării sale în cadrul programului UE de redresare post-pandemie.

Fondurile sunt blocate de aproape un an din cauza refuzului Poloniei de a pune în aplicare hotărârile instanței superioare a UE cu privire la reformele justiției.

Ziobro, care conduce un partid mai mic din actuala coaliție de guvernare, este considerat drept cel care stă în calea unui compromis între Varșovia și Bruxelles.

Dar Ziobro a spus că UE ar trebui să deblocheze fondurile imediat, deoarece Polonia a primit aproape 2 milioane de refugiați din Ucraina după invazia rusească începută în data de 24 februarie. 

"Lipsa unei astfel de decizii echivalează acum cu un sprijin oferit lui Putin", a spus el. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.