Lovitura care ar zgudui Kremlinul. Biden, sfătuit de consiliera adjunctă pentru Securitate Națională din perioada administrației Trump să folosească "armele economice" în domeniul energetic: "Asta ar reduce la jumătate veniturile din export ale lui Putin!"


Lovitura care ar zgudui Kremlinul. Biden, sfătuit de consiliera adjunctă pentru Securitate Națională din perioada administrației Trump să folosească "armele economice" în domeniul energetic: "Asta ar reduce la jumătate veniturile din export ale lui Putin!"

Kathleen Troia McFarland, consilieră adjunctă pentru Securitate Națională în perioada administrației Trump, atrage atenția, într-un editorial publicat pe Fox News, că principala lovitură pe care o poate primi regimul Putin și care-l poate descuraja în ceea ce privește tendințele expansioniste, implicit în legătură cu invazia din Ucraina, constă în "descătușarea industriei energetice din SUA". 

Astfel, aceasta îi recomandă președintelui Joe Biden să renunțe la '"războiul împotriva combustibililor fosili", căci doar printr-o astfel de abordare energetică "ar fi reduse la jumătate veniturile din export ale lui Putin", motiv pentru care dictatorul de la Kremlin "nu și-ar putea permite o ocupație costisitoare (în Ucraina - n.red.) sau alte invazii".

Redăm analiza publicată de Kathleen Troia McFarland: 

"Care sunt obiectivele noastre în războiul Rusia-Ucraina? Există ceva ce SUA pot face pentru a îndeplini acele obiective? Cum putem separa ceea ce ne-am dori de ceea ce este posibil?

Scopul nostru este înfrângerea și retragerea totală a lui Putin? Dar Putin nu ar putea supraviețui politic dacă aduce trupele acasă umilit. Înainte să se întâmple asta, el va escalada războiul prin folosirea de arme de distrugere în masă, inclusiv arme chimice sau chiar arme nucleare tactice.

Este schimbarea de regim la Moscova un obiectiv pe care-l putem avea? O lovitură de stat orchestrată de cercul de apropiați ai lui Putin este puțin probabilă, având în vedere controlul paranoic pe care acesta îl aplică tuturor celor din jurul lui. Oligarhii sunt nemulțumiți de Putin, mai ales că averile de care dispun au fost confiscate sau se află sub un regim de sancțiuni. Dar ei nu sunt puternici din punct de vedere politic în Rusia – cei mai mulți dintre ei trăiesc în străinătate. S-ar putea să auzim povești anecdotice ale cetățenilor ruși nemulțumiți, dar asta este departe de a ne face să sperăm la o revoltă națională anti-Putin. Este mai probabil ca Putin să lanseze o epurare asemănătoare lui Stalin a dușmanilor săi, având în vedere apelul său de a întări țara printr-o "curățare" de trădători.

Obiectivul lui Putin este să facă tot ceea ce este necesar pentru a controla Ucraina. Am fi dispuși să stăm pe margine în timp ce Putin nivelează Ucraina, așa cum a procedat în privința Ceceniei în 1999 și în timp ce bombardează Kievul așa cum a făcut în cazul Groznîi? Dacă Ucraina devine un câmp de ucidere în masă, ar fi o pată uriașă pentru sufletul lumii. De asemenea, s-ar destrăma sistemul internațional care a menținut lumea în pace de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai lungă perioadă de la căderea Imperiului Roman. Biden l-a numit pe Putin criminal de război și a avertizat că va fi tratat drept un paria la nivel internațional. Dar este puțin probabil ca această amenințare să aibă un mare efect în schimbarea comportamentului lui Putin. Crede cineva serios că îi pasă lui Putin ce se spune despre el la petrecerile diplomatice?

Este obiectivul nostru un impas în Ucraina urmat de o soluție negociată, în care niciuna dintre părți nu primește tot ceea ce își dorește, dar ambele părți pot obține suficient? Cum ar putea arăta un astfel de acord? Zelenski spune acum că aderarea la NATO este exclusă pentru Ucraina și a sugerat că soarta a două provincii din est ar putea fi negociabilă. Acestea au fost principalele cereri ale lui Putin înainte de invazie. Vor fi de ajuns pentru Putin acum? Poate să prezinte asta propriului său popor ca pe o victorie și să-și aducă trupele acasă? Sau va cere tot estul Ucrainei?

Indiferent de ceea ce ar accepta Putin acum, el se va întoarce. El își va reconstrui armata și se va întoarce în restul Ucrainei peste câțiva ani. Dar câțiva ani ar oferi Ucrainei o oportunitate unică de a se baza pe investițiile occidentale pentru a-și reconstrui, de a-și consolida legăturile economice și politice cu Europa și America de Nord și de a se decupla de energia rusă. Chiar dacă se va renunța la sancțiuni, este puțin probabil ca Rusia lui Putin să obțină multe investiții occidentale. Ucraina, pe de altă parte, o va face. 

Care este rolul nostru în toate acestea? Președintele Biden s-a ferit până acum să facă orice ar putea atrage SUA în conflict sau ar putea oferi Rusiei o scuză pentru escaladare. Biden vrea o soluție diplomatică. Dar istoria arată că cea mai eficientă diplomație este susținută de o economie puternică, o armată puternică, respectiv de alianțe solide.

Cele mai bune arme ale SUA pentru a-l opri pe Putin și a ajuta Ucraina nu sunt militare. Sunt economice - e nevoie de o descătușare a industriei energetice din SUA. Dacă Biden este dispus să pună capăt sau să întârzie 'războiul împotriva combustibililor fosili', SUA ar putea produce mai mult petrol și gaze naturale. Acest lucru ar duce prețurile la energie înapoi la nivelul din perioada președintelui Donald Trump. 

Asta ar reduce la jumătate veniturile din export ale lui Putin. Nu și-ar putea permite o ocupație costisitoare (în Ucraina - n.red.) sau alte invazii. Sancțiunile lui Biden ar putea să-l pedepsească pe Putin pentru invadarea Ucrainei și asta e bine. Dar dacă îi va lua pușculița (prin măsuri energetice responsabile - n.red.), atunci îl va împiedica să declanșeze un nou război".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.