Demența provocărilor din așa-zisa Transnistria continuă: MINCIUNA centrelor comerciale ”minate” din Râbnița


Demența provocărilor din așa-zisa Transnistria continuă: MINCIUNA centrelor comerciale ”minate” din Râbnița

Medicul basarabean Dragoș Galbur analizează, pe Facebook, cele mai recente provocări regizate de speratiștii ruși din așa-zisa Transnistria, care după ce au mințit ordinar, ieri, că ar fi fost ”amenințați” cu ”minarea” unor școli, mint la fel de ordinar azi că ar fi vizați de ”minarea” unor centre comerciale din Râbnița. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariile lui Dragoș Galbur: 

”Urmăresc atent, în special ultimele zile, ce se întâmplă în regiunea separatistă transnistreană ocupată de ruși. Ieri a fost mare gălăgie precum că cineva ar fi sunat că a minat câteva școli din regiune și a cerut în schimb ca armata rusă să plece acasă, iar astăzi din nou cineva a sunat autoritățile autoproclamate precum că au minat niște centre comerciale din Râbnița, cu același mesaj, ca rușii să plece din regiune.

Așteptam aceste manevre, sunt previzibili, dar sunt doar niște provocări ordinare, nimic mai mult.

Nu a sunat nimeni de la Chișinău, pentru că îi cunosc pe toți cei care ar putea să o facă și toți stau cuminți. Au sunat tot de-ai lor, ca să creeze panică acolo la ei și un bun pretext că iată Chișinăul a trecut la amenințări și trebuie de ripostat. 

Dar nu vor ataca singuri, nici Moldova, nici Ucraina. Cum am mai scris anterior, vor ataca doar dacă vor avea coridor de aprovizionare dinspre Crimeea, asta însemnând căderea Nikolaevului și aproape imposibila cădere a Odesei. 

La ora actuală, am mai zis, Republica Moldova nu are o armată capabilă să lupte cu Rusia, dar o are destulă ca să le dăm foc cu tot cu tancuri în caz că încearcă să treacă Nistrul. În plus, ei nu au combustibil decât pentru vreo 3 zile de război cu Republica Moldova. Sincer să fiu, cred că la moment batalionul Fulger, Pantera și forțele antitero de la SIS îi mănâncă la mic dejun pe separatiștii transnistreni cu tot cu soldații lor ruși.

Pe Ucraina cu atât mai mult nu o vor ataca, cel puțin până rușii nu vor cuceri Nikolaev și se vor îndrepta spre Odesa. Altfel, la orice atac a armatei a 14-a rusești asupra Ucrainei, armata ucraineană se va șterge la cur cu ei, iertați-mi vocabularul, dar așa e. Vă mai spun un secret, omul care controlează transnistria, Victor Gușan (un fel de plahotniuc local) e și cetățean ucrainean și nu ar risca niciodată și sub nicio formă să atace Ucraina până nu ar avea siguranța că aceasta va cădea inevitabil. Dar și atunci s-ar putea ca doar armata a 14-a să o atace, fără suportul gardiștilor transnistreni (așa numita armată transnistreană). 

Așa că toate chestiile asta cu minarea școlilor și locațiilor din transnistria de către noi sunt doar sperietori, doar lătrat, pentru că doar la asta se pricep rușii - la lătrat. Credeam că se pricep și la război, dar deocamdată sunt o parodie și la acest capitol.

Moldova va fi liberă!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.