Băsescu tot TURNĂTOR al Securității va rămâne, chiar dacă se va plânge la CEDO. Motivele pe înțelesul tuturor


Băsescu tot TURNĂTOR al Securității va rămâne, chiar dacă se va plânge la CEDO. Motivele pe înțelesul tuturor

Scriitorul și jurnalistul Dan Alexe explică punctual, pe Facebook, de ce Traian Băsescu va rămâne tot un turnător al Securității, chiar dacă se va plânge la CEDO: 

”Turnătorul Traian Băsescu (îl putem numi oficial “turnător”, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Băsescu a fost colaborator al Securității) anunță acum că va face recurs la CEDO.

Acum, CEDO este Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la care au acces cetățenii tuturor țărilor Europei, mai puțin rușii și bielorușii, ale căror țări au fost excluse. Orice cetățean european poate introduce un recurs la CEDO atunci când consideră că justiția țării lui nu i-a respectat drepturile. 

Ce surprinde, însă, este că fostul președinte Băsescu ignoră lucruri elementare despre CEDO. Curtea Europeană acceptă doar plângeri ale unor cetățeni care consideră că justiția țării lor i-a condamnat injust și nu le-a respectat anumite drepturi, precum dreptul la recurs. Or: 

1. — Băsescu nu a fost condamnat în țara lui. Înalta Curte de Casație doar a admis acțiunea CNSAS și a validat concluzia acesteia că Băsescu a făcut poliție politică. Asta nu este o condamnare a lui Băsescu, ci admiterea unui fapt istoric. CEDO nu are ce spune asupra fondului afacerii.

2. — Curtea de la Strasbourg acceptă plângeri ale unor persoane cărora le-a fost respins dreptul la recurs în țara lor, de pildă. Or, Băsescu a putut introduce un recurs, după decizia Curții de Apel București, însă Curtea Supremă i-a respins azi apelul. Drepturile lui Băsescu au fost respectate, CEDO nu are ce spune acolo.

3. — Pe deasupra, CEDO de la Strasbourg nu decide asupra fondului afacerii. Un asasin căra nu i-au fost respectate toate drepturile la tribunal rămâne un asasin și după ce CEDO constată nereguli în proces și îi acordă eventual mici despăgubiri. Băsescu ar putea obține cel mult ca CEDO să decidă că instanțele românești au fost lente, însă Băsescu tot turnător va rămâne, chiar și dacă se plânge la CEDO”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.