Iranul discută cu Siria despre consolidarea relațiilor bilaterale ca urmare a invaziei rusești din Ucraina


Iranul discută cu Siria despre consolidarea relațiilor bilaterale ca urmare a invaziei rusești din Ucraina

Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a sosit miercuri la Damasc și a declarat că prioritatea Iranului este consolidarea legăturilor strategice într-o scenă globală ce se află în schimbare după invazia rusească din Ucraina.

Amirabdollahian le-a declarat reporterilor că țara sa a stat cu Siria în "aceleași tranșee" și că legăturile cu Damasc trec prin cea mai bună fază.

"Vorbim de legături strategice și astăzi, iar în ceea ce privește dimensiunea relației noastre, problema relațiilor economice este prioritară", a mai spus acesta. 

Ministrul sirian de Externe Faisal Mekdad a declarat că invazia din Ucraina și repercusiunile acesteia vor fi punctul central al discuțiilor dintre cei doi aliați din Orientul Mijlociu, ambii aflați sub sancțiuni occidentale.

Președintele Bashar al-Assad a reușit să schimbe cursul războiului civil din Siria, care a izbucnit în urma protestelor pro-democrație din 2011. Bashar al-Assad și-a atins obiectivul prin ajutorul crucial venit din partea milițiilor proxy ale Iranului și prin intervenția militară majoră a Moscovei în 2015.

Iranul și-a consolidat poziția militară în Siria, unde bazele conduse de milițiile sale musulmane șiite sunt adesea ținta atacurilor Israelului, care dorește să erodeze influența Teheranului.

Influența economică a Teheranului în țara sfâșiată de război a crescut în ultimii ani, furnizând guvernului lui Assad linii de credit și câștigând contracte de afaceri profitabile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.