Tatăl unei jurnaliste din Melitopol, răpit de ruși pentru a o forța pe ziaristă să se predea și să colaboreze cu forțele de ocupație!


Tatăl unei jurnaliste din Melitopol, răpit de ruși pentru a o forța pe ziaristă să se predea și să colaboreze cu forțele de ocupație!

Miercuri, ocupanții ruși au pătruns în casa jurnalistei și directorului site-ului web Ria-Melitopol, Svitlana Zalizetska, și l-au răpit pe tatăl acesteia, în vârstă de 75 de ani.

Părinții jurnalistei se aflau acasă la momentul în care soldații ruși au pătruns, spărgând ușa de la intrare. Ocupanții au percheziționat casa, l-au luat pe sus pe tatăl jurnalistei şi l-au mutat într-o locație necunoscută.

„I-au spus mamei mele că îl vor aduce înapoi pe tatăl meu numai după ce voi merge la ei. Dar nu plănuiesc să fac asta, pentru că am părăsit orașul după o conversație cu Halyna Danylchenko, cea care s-a autoproclamat „primar” al orașul la câteva zile după conversația noastră”, a declarat Zalizetska.

Potrivit jurnalistei, Danilcenko i-a sugerat să coopereze cu forțele de ocupație și i-a vorbit despre perspectivele unei astfel de colaborări. Pentru că nu a putut accepta ideea de a colabora cu trupele de ocupație, Svitlana Zalizetska a luat decizia de a părăsi orașul și a se pune la adăpost.

În prezent nu se cunoaște starea tatălui jurnalistei și locul în care acesta se află. Potrivit directorului site-ului web Ria-Melitopol, jurnalista a aplicat deja la Departamentul Principal al Poliției Naționale din Regiunea Zaporojia, cu o sesizare al cărui răspuns îl așteaptă în aceste zile. Jurnalista a menționat că tatăl ei a suferit anterior un accident vascular cerebral, iar mama ei a avut un atac de cord care a implicat stop cardiac.

Oamenii sunt răpiți în mod constant, de către trupele ruse, în Melitopolul ocupat. Pe 10 martie, invadatorii au răpit-o pe deputata consiliului regional Zaporojie, Leyla Ibragimova, dar apoi au eliberat-o.

O zi mai târziu rușii l-au răpit și pe primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, eliberându-l apoi într-un schimb de prizonieri care implicat punerea în libertate de către ucraineni a unor recruți ruși capturați.

Pe data de 12 martie, rușii au răpit-o pe activista Olha Haysumova, care organizase proteste în oraș, ridicând-o chiar de la locul manifestațiilor. Ulterior, ocupanții l-au răpit pe șeful consiliului raional Melitopol, Serhiy Priyma, și au încercat să-l ridice și pe secretarul consiliului orașului, Roman Romanov.

În data de 21 martie, trei cetățeni israelieni, precum și mai mulți reprezentanți ai holdingului media local au fost răpiți la Melitopol. Jurnaliștii au fost ulterior eliberați.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.