Ministrul ucrainean de Externe contrazice afirmația lui Erdogan conform căreia Ucraina și Rusia se apropie de un consens pe "4 puncte din 6"


Ministrul ucrainean de Externe contrazice afirmația lui Erdogan conform căreia Ucraina și Rusia se apropie de un consens pe "4 puncte din 6"

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, l-a contrazis pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, oficialul de la Kiev subliniind că nu s-a ajuns la vreun consens cu Moscova pe cele 4 puncte invocate de partea turcă. 

De asemenea, Kuleba a menționat că Ucraina este sincer recunoscătoare părții turce și în special președintelui Erdogan pentru asistența politică și umanitară, precum și pentru eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

"Totodată, este important să se evalueze obiectiv situația. Nu există un consens cu Rusia în privința celor 4 puncte menționate de președintele Turciei. În special, limba ucraineană este și va fi singura limbă de stat din Ucraina", a spus Kuleba.

El a subliniat, totodată, că o clasificare a subiectelor-cheie ale negocierilor în 4 sau un alt număr de puncte e incorectă, deoarece multe aspecte diferite sunt discutate în același timp în varii formate ale delegațiilor. 

"Procesul de negociere este foarte dificil. Delegația ucraineană a adoptat o poziție fermă și nu renunță la revendicările sale. Insistăm, în primul rând, asupra încetării focului, a garanțiilor de securitate și a integrității teritoriale a Ucrainei", a adăugat ministrul. (sursa: AICI)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase joi, 24 martie, că președintele rus Vladimir Putin și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se apropie de un "consens" cu privire la 4 puncte ce țin de rezolvarea războiului Rusia-Ucraina. Turcia a găzduit discuții diplomatice între cele 2 națiuni, asumându-și un rol de mediator. 

"Vom continua discuțiile noastre atât cu domnul Putin, cât și cu domnul Zelenski. După cum se știe, există aproape un consens în ceea ce privește aspecte precum NATO, dezarmarea, securitatea colectivă, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse", a zis președintele turc. 

"Cu toate acestea, există problema Crimeei și a Donbasului, în legătură cu care este imposibil pentru Ucraina să-și dea acordul", a completat Erdogan. 

"Cred că domnul Zelenski a dat dovadă de înțelepciune, înțelegând să ducă discuția spre referendum", a adăugat Erdoğan. Declarația lui Zelenski la care s-a referit Erdogan: "Aceasta este o decizie care trebuie luată de întregul popor ucrainean".

Nu în cele din urmă, Ragip Soylu, șeful biroului din Turcia al publicației Middle-East Eye, a susținut că Erdogan intenționează să-i spună lui Putin: "Faceți o ieșire onorabilă din Ucraina și deveniți un arhitect al păcii!". (sursa: Fox News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.