Cordiali și zâmbitori cu criminalii lui Putin, oficialii Crucii Roșii nu recunosc și nici nu condamnă măcelul civililor din Ucraina!


Cordiali și zâmbitori cu criminalii lui Putin, oficialii Crucii Roșii nu recunosc și nici nu condamnă măcelul civililor din Ucraina!

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit joi, la Moscova cu șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer. Întâlnirea celor doi oficiali a fost primită cu critici aspre în media internațională, după ce au fost publicate imagini care îi arată zâmbind împreună și strângându-și mâinile.

Maurer urma să se întâlnească cu Lavrov în timpul unei vizite de două zile la Moscova săptămâna aceasta pentru discuții pe problemele umanitare cauzate de războiul din Ucraina.

Lavrov și Maurer urmau să dezbată, printre altele, condițiile de evacuare în siguranță a civililor din zonele devastate de război, protecția infrastructurii civile, asistența pentru prizonierii de război și extinderea ajutorului umanitar.

Imaginile cu Lavrov și Maurer zâmbind și întreținându-se cordial au fost răspândite online – ceea ce a dus la reacții din partea ucrainenilor și a susținătorilor acestora. Opinia publică internațională a reacționat vehement, amintind faptul că societățile de caritate care fac parte din Mișcarea de Cruce și Semilună Roșie nu a condamnat în mod explicit acțiunile guvernului rus și unii cred că vizita „legitimează guvernul responsabil de conflict”.

Jurnalista ucraineană Anastasia Lapatina a postat o poză a liderului Comitetului Internațional al Crucii Roșii și a ministrului rus de externe cu următorul text: ”A spune că acest lucru nu arată bine este doar o subestimare”.

De asemenea, fostul ambasador ucrainean Olexander Scherba a solicitat imperativ, pe Twitter: ”Adăugați Crucea Roșie pe lista lungă de organizații și companii a căror reputație va fi la gunoi când acest război se va termina.

Maurer nici nu a recunoscut războiul și nici nu a condamnat crimele lui Putin

„Discuțiile mele cu autoritățile ruse fac parte dintr-un dialog bilateral existent și în curs între CICR (Comitetul Internațional al Crucii Roșii) și Rusia, privind nevoile umanitare și dreptul internațional umanitar”, a spus Maurer într-un comunicat, continuând la fel de neimplicat: ”Săptămâna trecută am fost la Kiev și săptămâna aceasta am fost la Moscova; Am vizitat și zona Donbas de mai multe ori. Vorbim tuturor părților cu același scop: să salvăm vieți și să reducem suferința în timpul conflictelor armate.

Secretarul general al Crucii Roșii Norvegiene a explicat retorica detașată a lui Maurer prin faptul că organizația de ajutor nu intră niciodată în relaționările din cadrul unui conflict și nu susține niciuna dintre părțile implicate într-un conflict din pricina obligației asumate de neutralitate.

”Motivul pentru acest fapt este că sarcina noastră este să avem acces permanent pentru a-i ajuta pe cei afectați de conflicte”, a spus Bernt Apeland, încercând să acrediteze ideea unui succes al misiunii lui Maurer, cel care a fost fotografiat amuzându-se cu Lavrov și strângând cordial mâinile mânjite de sânge, la figurat, ale acestuia. ”Nu se pune problema nici a unei recunoașteri, nici a unei condamnare. Pur și simplu se pune accent pe obținerea accesului pentru a putea acorda ajutor și a ajuta oamenii să iasă din situații dificile”, a continuat să o scalde Secretarul general al Crucii Roșii Norvegiene.

”Suntem îngrijorați de faptul că părțile la un război trebuie să respecte Convențiile de la Geneva și este bine să le reamintim acest lucru liderilor politici. Cealaltă dimensiune a acestui lucru este că negocierea și câștigarea încrederii poate oferi o oportunitate de a pune în aplicare evacuări sigure în locuri precum Mariupol. Dacă vrem să reușim acest lucru, suntem dependenți de încrederea ambelor părți”, a mai spus Apeland.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.