Soluția lui Zelenski: școli private pentru limbile minorităților naționale. A 32-a zi de război în Ucraina. Kievul susține că persoanele refugiate în Rusia din zonele de conflict au fost de fapt deportate cu forța de armata rusă


Soluția lui Zelenski: școli private pentru limbile minorităților naționale. A 32-a zi de război în Ucraina. Kievul susține că persoanele refugiate în Rusia din zonele de conflict au fost de fapt deportate cu forța de armata rusă

1. Zelensky a declarat ziariștilor ruși că este de acord respectarea drepturilor lingvistice ale rușilor, ungurilor, polonezilor și românilor din Ucraina și că chestiunea statutului limbii ruse este discutată în negocierile cu Moscova. Soluția văzută de Zelensky pentru educația în limba rusă sunt școlile private, unde se poate face predarea în această limbă. Azi urmează să fie reluate în Turcia negocierile directe ruso-ucrainene. Zelensky a mai declarat că o soluție ar fi retragerea trupelor ruse pe pozițiile lor dinainte de începerea ostilităților pe 24 februarie, urmând să se reia negocierile privind statutul Crimeei și Donbasului.

2. SBU (Serviciul de Informații al Ucrainei) a cerut jurnaliștilor să nu mai fotografieze sau filmeze locurile atacate cu rachete sau lovituri de artilerie de către forțele ruse și să nu difuzeze astfel de imagini înainte ca evenimentele să fie anunțate pe cale oficială. SBU a motivat această solicitare afirmând că astfel de imagini pot corecta tirurile ruse, iar încălcarea ei îi poate plasa pe vinovați sub acuzația de spionaj.

3. Forțele ruse au ocupat localitatea Slavutici, unde se găsesc domiciliile lucrătorilor de la centrala atomică Cernobîl. S-a ajuns la un acord pentru rotirea angajaților centralei care au fost obligați să rămână la posturi după ce aceasta a fost ocupată de ruși.

4. Primarul orașului Mariupol Vadim Boicenko a dat un interviu pentru Unian în care a prezentat situația orașului. Circa jumătate din cei 540.000 de locuitori au părăsit deja Mariupolul. În urma bombardării teatrului din Mariupol au fi murit 300 de oameni care se adăposteau acolo. Suburbiile orașului sunt sub controlul forțelor ruse care înaintează spre centru.

5. Rușii au lovit un depozit de combustibili din Lvov și depozite de alimente din alte localități, ceea ce marchează o nouă abordare a atacurilor cu rachete, de distrugere a rezervelor din Ucraina. 

6. În weekend a continuat bombardarea orașelor Cernihov, Sumî și Harkov. Luptele s-au dat mai ales în regiunea Donbas, unde rușii au continuat să atace în direcția Izium-Sloviansk în încercarea de a tăia căile de acces ale trupelor ucrainene din zonă. Alte lupte s-au dat în regiunea orașului Rubijne. Impresia generală este că rușii caut ă un punct slab al defensivei ucrainene în Donbas.

7. Leonid Pasecinik, liderul republicii separatiste Lugansk, a anunțat ideea organizării unui referendum pentru alipirea acestei regiuni la Federația Rusă – un pas care urmează modelul Crimeea. 

8. Deputatul ucrainean Dmitri Gurin din partidul „Slujitorul Poporului” a cerut blocarea activității Crucii Roșii în Ucraina din cauza faptului că această organizație s-a implicat în ajutarea refugiaților din Ucraina ajunși în Rusia. Kievul susține că persoanele refugiate în Rusia din zonele de conflict au fost de fapt deportate cu forța de armata rusă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.