Ludovic Orban: "Întreb și eu, mai mult retoric: Rusia nu desfășoară activități de spionaj în România?"


Ludovic Orban: "Întreb și eu, mai mult retoric: Rusia nu desfășoară activități de spionaj în România?"

Deputatul independent Ludovic Orban, președinte al formațiunii politice Forța Dreptei, își manifestă nemulțumirea luni, 28 martie, cu privire la faptul că, de la începutul invaziei rusești din Ucraina, România, mai precis Ministerul de Externe condus de Bogdan Aurescu, nu a expulzat niciun diplomat rus suspect că ar desfășura activități de spionaj în țara noastră, asta în timp ce alte state europene au trimis înapoi în Rusia chiar și zeci de așa-ziși diplomați. 

"Întreb și eu, mai mult retoric: Rusia nu desfășoară activități de spionaj în România? Aviz amatorilor!", precizează Ludovic Orban. 

"Ostilitatea Rusiei față de țările NATO și UE este demonstrată clar de intensitatea activităților de spionaj desfășurate de serviciile de informații rusești GRU (serviciul armatei), FSB (serviciul intern de securitate care are însă și activitate externă) și SVR (serviciul de informații externe) în țările democratice din occident.

Dimensiunea activităților de spionaj poate fi evaluată după numărul foarte mare de expulzări de diplomați ruși bănuiți de activități de spionaj, mai ales din ultima perioadă.

În octombrie 2021 NATO a luat decizia de a expulza 8 diplomați ruși pentru activitate de spionaj. De la ONU au fost trimiși acasă de SUA, în 28 februarie 2022, 12 diplomați ruși pentru activități care nu corespund statutului lor. SUA a expulzat 27 de diplomați ruși cu familii cu tot din 30 ianuarie 2022.

Alte țări europene au luat decizii de expulzare, cum ar fi Italia, Germania, Olanda, Austria (până și Austria, cunoscătorii știu de ce).

Dar cele mai multe expulzări au avut loc în țările din Europa Centrală și de Est, ceea ce arată clar că rușii au avut cea mai intensă activitate în flancul estic al NATO. Cehia a dat afară din țară nu mai puțin de 70 de angajați ai ambasadei Rusiei, reducând schema de personal, iar 18 diplomați au fost expulzați în mod expres. Bulgaria a avut mai multe runde de exmatriculări. După ce anul trecut au fost trimiși acasă 10 diplomați, în 18 martie 2022 alți 10 diplomați au fost declarați persona non grata și li s-au acordat 3 zile să părăsească Bulgaria. În 15 martie 2022, Slovacia a dat afară din țară 3 diplomați ruși pentru activități dovedite de spionaj, după ce mai  expulzaseră anul trecut încă 3 diplomați. În Polonia, nu mai puțin de 45 de diplomați ruși suspectați de activități de spionaj urmează să fie expulzați, conform anunțului făcut de ministerul de externe polonez în 23 martie 2022. Estonia, Letonia și Lituania au expulzat și ele 10 diplomați ruși de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

România a expulzat un singur diplomat rus, pe Alexei Grișev, adjunctul atașatului militar, dar a făcut-o mai mult ca un gest de solidaritate cu Cehia, în aprilie 2021. De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, noi nu am trimis acasă niciun diplomat rus suspectat de activități de spionaj.

Întreb și eu, mai mult retoric: Rusia nu desfășoară activități de spionaj în România? Aviz amatorilor!", scrie Ludovic Orban pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.