"Nu mai putem aștepta ca UE să acționeze!". Guvernul Poloniei ia măsuri pentru a interzice importul de cărbune din Rusia


"Nu mai putem aștepta ca UE să acționeze!". Guvernul Poloniei ia măsuri pentru a interzice importul de cărbune din Rusia

Guvernul Poloniei a aprobat măsuri ce vizează blocarea importurilor de cărbune din Rusia. Chiar dacă a admis că există "îndoieli legale" cu privire la un embargo impus unilateral de un stat membru al Uniunii Europene, Guvernul Poloniei transmite că "nu mai poate aștepta" ca Bruxelles-ul să acționeze.

Polonia s-a îndepărtat de multă vreme de gazul rusesc, prim-ministrul Mateusz Morawiecki declarând recent că țara sa va fi anul acesta "independentă de gazul rusesc pentru prima dată pe parcursul ultimelor decenii".

Cu toate acestea, Polonia continuă să fie printre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc din lume și, de asemenea, importă cantități semnificative de cărbune rusesc: 8,3 milioane de tone anul trecut, aproximativ 66% din totalul cărbunelui importat în Polonia, potrivit datelor guvernamentale.

Miniștrii au precizat că vor să interzică acest comerț, dar trebuie notat faptul că marea majoritate a cărbunelui rusesc este importat de companii private (după ce firmele de stat au primit ordin în urmă cu doi ani să înceteze să cumpere cărbune rusesc).

Acest lucru îngreunează intervenția Guvernului, deoarece orice interdicție comercială ar putea contraveni regulilor UE. La scurt timp după începerea invaziei rusești din Ucraina, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a făcut apel la Comisia Europeană să ofere permisiunea de a fi impus un astfel de embargo.

Însă, în primele etape ale elaborării sancțiunilor UE împotriva Moscovei pe fondul invaziei din Ucraina, Germania a blocat o propunere de interzicere a importului de cărbune rusesc, potrivit surselor citate de Reuters săptămâna trecută.

Întrucât Bruxelles-ul nu a reușit să acționeze – iar opoziția internă poloneză a criticat Guvernul pentru că nu a oprit importurile de cărbune din Rusia – cabinetul a decis astăzi să acționeze unilateral.

"Am pregătit reglementări care blochează importul de cărbune din Rusia", a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Müller.

Müller a adăugat că Guvernul "regretă" faptul că "UE nu a decis să întreprindă aceste acțiuni". El a recunoscut, de asemenea, că decizia Poloniei "poate ridica îndoieli legale justificate", dar, pe de altă parte, a precizat că "nu mai putem aștepta reacția UE în această chestiune"

Există acum riscul ca Polonia să se confrunte cu acțiuni în justiție la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a spus purtătorul de cuvânt. 

"Dar nu vrem să permitem astfel de importuri să continue pe teritoriul polonez", a completat acesta. 

Menționând că, în cea mai mare parte, companiile private sunt cele ce importă cărbune din Rusia, Müller a spus că Guvernul "ar dori să prevină acest lucru" și va introduce sancțiuni financiare pentru firmele care încalcă interdicția anunțată. 

Pachetul legislativ aprobat astăzi de cabinet – care va trece acum prin Parlament – ar permite, de asemenea, să fie înghețate "activele entităților care contribuie la sprijinirea invaziei rusești", a spus Müller. Aceste măsuri ar merge chiar mai departe decât sancțiunile actuale ale UE, a adăugat acesta. 

Purtătorul de cuvânt a menționat, totuși, că pentru a confisca astfel de bunuri și nu doar pentru a le îngheța, ar fi necesară modificarea Constituției. Acest lucru nu se poate face fără sprijinul opoziției, motiv pentru care Müller a făcut apel la "întreaga clasă politică" să ajute la implementarea unei astfel de măsuri. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.