Japonia va ajuta țările africane să scape de influența toxică a Chinei, mai ales de "capcana datoriilor". Precizările ministrului japonez de Externe


Japonia va ajuta țările africane să scape de influența toxică a Chinei, mai ales de "capcana datoriilor". Precizările ministrului japonez de Externe

Ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, a precizat sâmbătă că Guvernul de la Tokyo va ajuta țările africane să scape de "capcana datoriilor" față de China, respectiv le va sprijini pentru a trece de perioada dificilă din punct de vedere economic cauzată de efectele pandemiei COVID și de războiul din Ucraina. 

În timpul discuțiilor online cu mai mulți miniștri din națiunile africane, Hayashi și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini țările africane care doresc să iasă din capcana datoriilor, spunând: "Vom facilita mediul în care națiunile în curs de dezvoltare nu trebuie să depindă de o astfel de finanțare", fără a menționa China.

"Nu ar trebui să tolerăm destabilizarea țărilor în curs de dezvoltare", a mai spus el.

Discuțiile din weekend au urmărit punerea bazelor celei de-a opta Conferințe Internaționale de la Tokyo pentru Dezvoltarea Africii, o inițiativă condusă de Japonia ce vizează sprijinirea dezvoltării Africii, eveniment programat pentru august.

Cartea albă anuală privind cooperarea pentru dezvoltare, publicată de Ministerul de Externe al Japoniei la începutul acestei luni, spune că a fost condamnată "capcana datoriilor" de către comunitatea internațională. "Capcana datoriilor" înseamnă că țările ce beneficiază de finanțare accesează împrumuturi pe care nu le pot rambursa. Ministerul de Externe al Japoniei a făcut o referire voalată la proiectele uriașe de infrastructură pe care China le derulează în țările în curs de dezvoltare. (sursa: AICI)

De asemenea, în cursul zilei de duminică, ministrul japonez de Externe a declarat că s-a angajat să stimuleze cooperarea cu națiunile din Africa pentru dezvoltarea în perioada post-COVID. 

Hayashi a spus că el și reprezentanții a aproximativ 50 de țări africane au împărtășit și importanța finanțării transparente și echitabile pentru dezvoltare, pe fondul preocupărilor legate de "capcana datoriilor" a Beijingului, din cauza căreia țările beneficiare ale investițiilor chineze se confruntă cu împrumuturi masive pe care nu le pot rambursa.

"De când am organizat cea de-a șaptea întâlnire TICAD (în 2019), una dintre cele mai mari schimbări care a lovit Africa a fost noul coronavirus", le-a spus Hayashi reporterilor după cea mai recentă întâlnire ministerială privind inițiativa condusă de Japonia de a sprijini dezvoltarea Africii.

"Concentrându-ne pe calitatea creșterii, vom continua să sprijinim dezvoltarea în Africa și realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă ale acestor state", a adăugat Hayashi.

Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra economiei și societății africane, ridicând nevoia de sprijin din partea comunității internaționale.

Invazia rusească din Ucraina adaugă o presiune suplimentară asupra țărilor africane prin întreruperea aprovizionării cu energie și alimente, iar o cooperare mai strânsă va fi vitală, a spus Hayashi în timpul întâlnirii cu oficialii africani. 

Într-o situație economică atât de grea, ministrul japonez și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini țările africane care doresc să iasă din capcana datoriilor, a transmis ministerul.

"Japonia va colabora cu organizațiile internaționale pentru a crea un mediu în care țările în curs de dezvoltare, în special cele din Africa, nu trebuie să se bazeze pe o astfel de finanțare”, a spus Hayashi fără a numi China. 

Viitoarea întâlnire TICAD, care va fi prezidată de Tunisia, este programată în perioada 27-28 august, deși detaliile, inclusiv dacă se va desfășura în format virtual, sunt încă în curs de stabilire, potrivit ministerului.

Tunisia va fi a doua națiune africană care găzduiește TICAD, după Kenya în 2016.

Co-sponsorizat de Japonia, Națiunile Unite și alte câteva organizații internaționale, TICAD a fost lansat în 1993. Ultima dată a avut loc în august 2019 în orașul-port Yokohama, lângă Tokyo. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.