Rezistența forțelor ucrainene inspiră Taiwanul să-și schimbe strategia de apărare în raport cu amenințarea chineză. Modificările avute în vedere de Taipei cu privire la dimensiunea militară și de comunicare pe timp de război


Rezistența forțelor ucrainene inspiră Taiwanul să-și schimbe strategia de apărare în raport cu amenințarea chineză. Modificările avute în vedere de Taipei cu privire la dimensiunea militară și de comunicare pe timp de război

Invazia rusească din Ucraina a determinat Taiwanul să analizeze serios modul în care se va apăra în cazul unui atac declanșat de China, respectiv ce strategie de comunicare ar trebui urmată într-o asemenea situație. 

Taiwanul a început deja să-și îmbunătățească capacitățile defensive ca răspuns la poziția Beijingului din ultimii ani. Cu toate acestea, războiul din Ucraina a generat noi discuții cu privire la arme, tactici militare și, eventual, chiar extinderea conscripției militare.

O posibilă schimbare pusă în discuție este extinderea serviciului militar pentru bărbați, în prezent fiind de doar patru luni. Noile sondaje arată că peste 70% dintre adulții taiwanezi sunt acum în favoarea unui serviciu militar prelungit. Astfel, un purtător de cuvânt al președintelui Tsai Ing-wen a declarat săptămâna trecută că Ministerul Apărării Naționale dezbate dacă să ia sau nu o asemenea măsură. 

Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a declarat săptămâna trecută că un grup de lucru analizează posibilitatea extinderii serviciului militar obligatoriu până la un an și că o decizie pe această temă va fi luată în acest an. 

"Dacă va izbucni un război în Taiwan, pregătirea militară de patru luni pe care o avem în prezent nu este suficientă", a zis acesta. 

Parlamentarii au dezbătut recent ce tipuri de tactici de gherilă și arme folosite de Ucraina sunt cele mai eficiente pentru armatele mai mici care se confruntă cu amenințări supradimensionate.

Liderii militari taiwanezi au preferat în mod tradițional să investească în arme mai mari, cum ar fi avioane de luptă, tancuri și nave, pe care SUA le face plăcere să le vândă Taiwanului ținând cont de costul extrem de ridicat al respectivelor arme. Cu toate acestea, unii analiști de la Washington spun că aceste arme ar putea fi distruse rapid de chinezi în cazul unei invazii.

Politicienii și experții în apărare au sugerat crearea de stocuri de drone de atac după ce s-a dovedit că acestea încetinesc avansul Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev, se arată în într-un raport. Comisia de Apărare a Legislativului a aprobat, de asemenea, o moțiune în această lună pentru a propune mai multă instruire antiaeriană, incluzând posibilitatea folosirii de rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger.

Războiul din Ucraina a evidențiat și importanța unui stoc suficient de arme, lucru pe care Taiwanul trebuie să-l ia în considerare serios, deoarece, pe parcursul unui război, reaprovizionarea țării ar fi mult mai dificilă din cauza faptului că este o insulă.

Institutul Național de Știință și Tehnologie Chung-shan, componenta de cercetare și dezvoltare a armatei, a declarat că intenționează să dubleze producția anuală de rachete, inclusiv rachete de croazieră Hsiung Sheng cu rază lungă de acțiune și rachete supersonice Hsiung Feng III. Dronele fabricate din Taiwan care se autodistrug atunci când lovesc ținte militare sunt de așteptat să intre în producție în acest an, a mai zis institutul. 

Deși o invazie chineză a Taiwanului nu este iminentă, Beijingul a promis că va aduce țara insulară sub controlul său și, dacă este necesar, o va face prin forță. O lecție învățată din războiul din Ucraina este că ar putea fi mai ușor de spus decât de făcut. (sursa: AICI)

De asemenea, oficialii taiwanezi se inspiră de la președintele Ucrainei pentru a elabora o nouă strategie de război politic în care președintele Tsai Ing-wen ar juca un rol proeminent.

Financial Times a citat marți, 29 martie, oficiali guvernamentali taiwanezi care au afirmat că emisiunile zilnice sfidătoare pentru Rusia ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat la Kiev, au inspirat Taiwanul să dezvolte o strategie similară de a-l face pe Tsai să mobilizeze în mod regulat forțele și cetățenii țării. Un oficial a declarat că "propaganda și războiul politic sunt de o importanță crucială în războiul de astăzi. Zelenski le arată oamenilor săi că nu fuge și nu se ascunde".

Oficialul a spus că Tsai ar trebui să adopte o abordare similară de a menține o prezență publică constantă, mai degrabă decât să ia un loc în spatele generalilor. 

"Asta înseamnă că este necesar ca președintele nostru să facă același lucru, arătându-se acolo, în loc să fie ascuns", a spus sursa.

Pe baza unor documente scrise de savanți militari chinezi, Armata Populară de Eliberare are planuri să încerce să pună mâna pe cei mai mari lideri politici și militari ai Taiwanului, inclusiv pe președinte, în prima fază a unei invazii. Armata din Taiwan intenționează să plaseze acești lideri-cheie în centre de comandă și control subterane dacă există semnale privind un atac iminent.

Cu toate acestea, oficialul a afirmat că "sechestrarea" președintelui poate să nu fie cea mai eficientă strategie. 

"Puteți vedea în Ucraina că liderul trebuie să fie acolo pentru a ridica moralul și pentru a aduna sprijin din străinătate", informează sursa. 

Oficialul a subliniat că pentru a putea difuza mesajele lui Tsai în timp ce o protejează, ar fi nevoie de multă pregătire, cum ar fi preînregistrarea discursurilor pentru a împiedica Beijingul să-i urmărească mișcările. Un al doilea oficial a declarat că administrația Tsai și forțele armate reevaluează pregătirile de apărare ale țării pentru a încorpora elemente din strategia Ucrainei de propagandă și război politic.

De când a început invazia rusească din Ucraina, procentul taiwanezilor care își exprimă dorința de a lupta pentru a-și apăra țara a crescut dramatic. Un sondaj publicat pe 15 martie de think tank-ul Taiwan International Strategic Study Society din Taipei a arătat că 70,2% dintre respondenți sunt dispuși să apere Taiwanul dacă Beijingul decide să atace, fiind o creștere substanțială față de cei 40,3% care au spus că sunt dispuși să lupte într-un sondaj publicat pe 28 decembrie 2021. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.