Marea Britanie investighează o serie de acuzații potrivit cărora China ar fi atacat cibernetic Ucraina înaintea începerii invaziei rusești. Serviciul ucrainean de Securitate precizează că nu dispune de astfel de informații


Marea Britanie investighează o serie de acuzații potrivit cărora China ar fi atacat cibernetic Ucraina înaintea începerii invaziei rusești. Serviciul ucrainean de Securitate precizează că nu dispune de astfel de informații

China a lansat atacuri cibernetice asupra țintelor militare și nucleare ucrainene cu puțin timp înainte ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să atace Ucraina, potrivit unui raport.

Guvernul Regatului Unit a confirmat că Centrul Național de Securitate Cibernetică investighează acuzațiile, care susțin că peste 600 de site-uri web, inclusiv cel al Ministerului Apărării al Ucrainei, au fost supuse la mii de tentative de hacking coordonate de Guvernul chinez.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a declarat: "Centrul Național de Securitate Cibernetică investighează aceste acuzații împreună cu partenerii noștri internaționali".

Acuzațiile se bazează pe documente obținute de publicația The Times. Cu toate acestea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a negat vineri seara că ar fi furnizat vreo informație cu privire la presupusele atacuri, adăugând că "nu deține în prezent astfel de date și nicio investigație nu este în desfășurare".

Jamie MacColl, cercetător la Royal United Services Institute for Defense and Security Studies, a declarat că tentativele de atacuri cibernetice raportate par să se potrivească cu o tactică chineză de scanare a vulnerabilităților din infrastructura IT, cum ar fi firewall-urile și rețelele private virtuale (VPN).

"Acest lucru mi se pare relativ obișnuit, dacă este adevărat. De asemena, unele grupuri chineze au fost întrebuințate din nou pentru a colecta informații despre conflictul din Ucraina", a mai zis acesta.

Ciaran Martin, fost șef al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, a declarat: "Ar trebui să fim foarte precauți în acest sens în două domenii. În primul rând, există o diferență importantă între spionajul digital și atacul perturbator și, pe baza informațiilor disponibile public, ar fi prima variantă în acest caz. 

În al doilea rând, nu există nimic în dovezile disponibile publicului care să implice o înțelegere secretă între China și Rusia. La asta se adaugă acum, desigur, negarea oficială din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei. Sunt necesare mai multe fapte, dar deocamdată nu ar trebui să tragem concluzii". (sursa: The Guardian

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.