După ce au scăpat de invadatorii ruși, mii de chinezi din Ucraina s-au confruntat cu tratamentul autorităților de la Beijing. Prin ce au trecut cei aduși înapoi în țara comunistă


  • ACP
  • Apr 5, 2022 14:47
  • 1902
După ce au scăpat de invadatorii ruși, mii de chinezi din Ucraina s-au confruntat cu tratamentul autorităților de la Beijing. Prin ce au trecut cei aduși înapoi în țara comunistă

Ministerul de Externe al Chinei a anunțat săptămâna trecută că a reușit să își evacueze toți cetățenii din Ucraina, într-un efort făcut la câteva zile după începerea invaziei și descris de presa comunistă chineză drept un mare succes al Beijingului. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, a declarat triumfal pe 28 martie că, începând din 4 martie, 4.600 dintre chinezi s-au întors deja în China cu 20 de zboruri charter, numai că cei aproximativ 5200 de chinezi evacuați în total, mulți dintre ei studenți, au avut de făcut față, după ieșirea din țara devastată de ruși, și tratamentului autorităților comuniste, care nu i-au menajat deloc. 

Astfel, chinezii ce au scăpat din Ucraina au fost taxați cu 2.830 de dolari pentru biletul de avion din România și Polonia către China, unde au avut de stat în carantină între 14 și 28 de zile, în hoteluri, tot pe cheltuiala lor, ceea ce a dus mai departe totalul cheltuielilor pentru unii dintre ei la sume de până la 5000 de dolari. 

În condițiile acestea, mai mulți chinezi au semnat o petiție pe yibaochina.com prin care au cerut Beijingului să îi ajute cu prețuri mai mici la biletul de avion ori cu ajutor la cazarea în România și Polonia. Șansele lor de a fi ascultați de autoritățile comuniste sunt însă mici, în condițiile în care chinezii care merg în străinătate la studii sau pentru afaceri sunt considerați a fi foarte bogați, așadar nu se pot aștepta la vreun ajutor de la statul comunist.  

Un caz special în cazul reîntoarcerii chinezilor din Ucraina este al celor aduși la Shenyang, în nordul Chinei, unde au avut de achitat cazarea în carantină cu aproximativ 83 de dolari pe zi de persoană, în condițiile în care carantina durează nu mai puțin de 28 de zile în acea localitate.  

O chinezoaică a postat pe o rețea socială un clip în care își exprima stupoarea pentru prețurile și carantina impuse de țara sa, după ce a aflat suma totală ce urma să o plătească pentru transportul cu avionul și cazarea în carantină a familiei sale. 

"Ieri aveam planuri pentru ce să facem când ne întoarcem în China, iar astăzi, după ce am auzit știrile despre prețuri, ne-am răzgândit, pentru că putem trăi o viață aici în Europa cu cei 12.570 dolari", a zis aceasta. 

În timp ce țări ca Ghana și India și-au adus gratis înapoi cetățenii din Ucraina, publicația chineză Global Times a descris zilele trecute evacuarea aranjată de Beijing ca fiind o "operațiune miraculoasă, de succes, care arată hotărârea, mobilitatea și coeziunea țării pe fondul crizei". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.