Dictatorul Kim Jong-un și-a scos sora la înaintare pentru a amenința Coreea de Sud cu un atac nuclear


Dictatorul Kim Jong-un și-a scos sora la înaintare pentru a amenința Coreea de Sud cu un atac nuclear

Coreea de Nord se opune războiului, dar ar folosi arme nucleare în cazul în care Coreea de Sud ar ataca, a declarat marți Kim Yo Jong, sora dictatorului Kim Jong-un, într-un avertisment despre care analiștii spun că vizează probabil viitorul președinte sud-coreean conservator.

Kim Yo Jong, un înalt oficial al Guvernului și al partidului de guvernământ, a declarat că a fost o "foarte mare greșeală" ca ministrul Apărării din Coreea de Sud să facă remarcile recente despre capacitatea de a ataca Coreea de Nord. 

Ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook, a declarat vineri că armata țării sale are o varietate de rachete cu rază, precizie și putere semnificativ îmbunătățite, ce au "capacitatea de a lovi cu precizie și rapiditate orice țintă din Coreea de Nord".

Ambele țări au sporit demonstrațiile de forță militară după ce Coreea de Nord a testat o serie de rachete din ce în ce mai puternice în acest an. Oficialii din Seul și Washington se tem, de asemenea, că nord-coreenii s-ar putea pregăti să reia testarea armelor nucleare pentru prima dată din 2017, pe fondul blocării negocierilor.

Kim și un alt oficial nord-coreean au emis declarații anterioare duminică în care condamnau remarcile lui Suh și au avertizat că Phenianul va distruge ținte majore din Seul dacă Sudul întreprinde vreo "acțiune militară periculoasă", cum ar fi o lovitură preventivă.

Criticile lui Kim îl vizează cel mai probabil pe președintele ales sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a cerut o apărare mai puternică împotriva amenințărilor nord-coreene, a declarat Rachel Minyoung Lee, analist la proiectul 38 North, cu sediul în SUA, care monitorizează Coreea de Nord.

"Comentariul lui Yoon (președintele sud-coreean ales - n.red.) privind atacul preventiv a fost pe prima pagină a ziarelor în urmă cu câteva luni, iar Phenianul profită de observațiile lui Suh pentru a puncta o chestiune cu privire la viitoarea administrație sud-coreeană. Coreea de Nord s-a abținut până acum să-l critice pe Yoon la orice nivel de autoritate, dar Coreea de Sud cu siguranță pare să pregătească terenul pentru asta (pentru o altă abordare - n.red.)", a zis Lee. 

Declarațiile sugerează că Phenianul pregătește publicul nord-coreean pentru o posibilă schimbare a relațiilor inter-coreene odată ce Yoon va prelua mandatul în mai, a adăugat Lee.

O delegație a echipei lui Yoon a fost la Washington săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu oficiali americani, care și-au reiterat angajamentul de a apăra Coreea de Sud, potrivit unui comunicat de marți al Departamentului de Stat al SUA.

În declarația sa de marți, Kim Yo Jong a spus că Phenianul se opune războiului, care ar lăsa peninsula în ruine, adăugând că nu consideră Coreea de Sud ca fiind principalul său inamic.

"Dar dacă Coreea de Sud, din orice motiv – indiferent dacă este sau nu orbită de o judecată greșită – optează pentru o astfel de acțiune militară precum 'lovitură preventivă' promovată de (Suh Wook), situația se va schimba. În acest caz, Coreea de Sud însăși va deveni o țintă", a adăugat Kim. 

Dacă armata sud-coreeană încalcă teritoriul Coreei de Nord, se va confrunta cu un "dezastru inimaginabil de teribil", iar forța nord-coreeană de luptă nucleară va trebui să-și îndeplinească în mod inevitabil datoria, a mai precizat aceasta, menționând că Sudul poate evita această soartă renunțând la "a visa cu ochii deschiși" despre lansarea unui atac preventiv asupra unui stat cu arme nucleare.

Kim Yo-jong, care servește drept purtătoare de cuvânt a dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, a rămas tăcută începând cu septembrie 2021. Dar, după o pauză de șase luni, ea a criticat public remarcile ministrului sud-coreean al Apărării. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.