VIDEO: Dovada crimelor de la Bucha - Civil ucrainean, ciuruit de două blindate rusești, în timp ce mergea pe bicicletă


VIDEO: Dovada crimelor de la Bucha - Civil ucrainean, ciuruit de două blindate rusești, în timp ce mergea pe bicicletă

Propaganda Kremlinului și oficialii ruși susțin la unison că toate imaginile terifiante ale Masacrului de la Bucha nu sunt altceva decât niște făcături ale ”Vestului decadent”, menite să discrediteze ”operațiunea specială de eliberare și denazificare” a Ucrainei. 

Ieri, însă, un nou videoclip s-a adăugat listei tot mai mari de dovezi ale atrocităților comise de armata rusă, în timp ce aceasta se afla în Bucha, suburbia capitalei ucrainene, Kiev.

Videoclipul arată un biciclist care se deplasează pe o stradă din Bucha, descălecând și mergând cu bicicleta după colț pe o stradă ocupată de soldați ruși. De îndată ce biciclistul virează pe strada în cauză, un vehicul blindat rus trage mai multe cartușe de mare calibru de-a lungul arterei. Un al doilea vehicul blindat trage ulterior alte două rafale în direcția biciclistului, din locul către care acesta se îndrepta ridicându-se un nor de praf și de fum.



Videoclipul compus din imagini aeriene a fost înregistrat de armata ucraineană la sfârșitul lunii februarie, când forțele ruse încă dețineau orașul, ulterior fiind verificat independent de către jurnaliștii New York Times.

Câteva săptămâni mai târziu, după ce Rusia s-a retras din Bucha, resturile intrate în putrefacție ale unui cadavru îmbrăcat în haine civile au fost filmate lângă o bicicletă în locația din videoclip, într-un al doilea clip verificat de The Times. Corpul, cu un picior pulverizat de lovituri, se află în spatele unui stâlp utilitar din beton care s-a prăbușit ca urmare a atacului cu muniție de mare calibru, în concordanță cu imaginile prezentate. Îmbrăcămintea persoanei – o jachetă de un albastru închis și pantaloni mai deschiși – se potrivește cu ținuta ciclistului reliefată în clipul de față.

În imaginile aeriene, vehiculele blindate rusești vizibile pe stradă par a fi vehicule de luptă ale infanteriei BMD-4, care sunt de obicei dotate cu un tun de 100 de milimetri și un tun de 30 de milimetri. Peste 20 de vehicule militare rusești sunt poziționate în apropierea celor două vehicule care au tras, ambele pe aceeași stradă.

Convoiul militar este staționat la o intersecție de pe strada Yablonska, unde The Times a documentat luni mai mult de o duzină de cadavre. Imaginile din satelit au confirmat că oamenii au fost uciși în martie, în timp ce Rusia controla orașul; Noul videoclip confirmă faptul că un convoi rusesc a fost staționat acolo unde au fost găsite multe dintre acele cadavre.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.