A venit rândul lui Zelenski să susțină un discurs care a stârnit nemulțumiri. Ce a avut de reproșat președintele Ciprului


  • ACP
  • Apr 8, 2022 19:41
  • 2023
A venit rândul lui Zelenski să susțină un discurs care a stârnit nemulțumiri. Ce a avut de reproșat președintele Ciprului

După lunga serie de nemulțumiri ale Guvernului de la Kiev și ale multora dintre susținătorii Ucrainei față de cei care nu au condamnat explicit Rusia pentru invazia sângeroasă a armatei sale, ori au evitat să folosească termenii "război" și "invazie", așa cum dorește Kremlinul, a venit rândul președintelui Zelenski să dezamăgească într-un fel comparabil.  

Președintele ucrainean a apărut joi în fața Parlamentului din Cipru printr-o legătură video – ca parte a turului său virtual de a se adresa parlamentelor naționale de pe tot globul – cerând ca mica țară insulară să-și închidă porturile pentru toate navele rusești și să nu mai ofere "privilegii" cetățenilor ruși, dar a omis în timpul adresării sale orice referire la invazia turcă a insulei din anul 1974 și la ocuparea unei părți din aceasta.  

"Vă sunt recunoscător pentru atitudinea voastră morală. Ați reacționat la invazia rusească și ați interzis andocarea navelor rusești în porturile voastre", a spus Zelensky, adăugând că Ciprul are "instrumente pentru a face presiuni" asupra Rusiei, cu care are vechi și strânse relații, apoi a îndemnat autoritățile cipriote să închidă accesul in porturi si pentru iahturile private rusești. 

"Opriți oferirea de Golden Passports și cetățenie dublă, cu o excepție pentru cei în legătură cu care există dovezi că nu fac rău Ucrainei", a mai spus președintele Zelensky. Cipru a oferit sute de pașapoarte pentru investiții cetățenilor ruși bogați și familiilor acestora, până în noiembrie 2020 când, din cauza acuzațiilor de corupție, autoritățile cipriote au oprit această schemă.  

După sesiunea video, președintele cipriot Nicos Anastasiades le-a declarat reporterilor că au fost date deja instrucțiuni pentru revocarea a patru pașapoarte ale rușilor aflați pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, dar a spus și că este nemulțumit de faptul că Zelensky nu a făcut nicio mențiune, în fața Legislativului cipriot, despre invazia suferită de Cipru în 1974 din partea armatei turce.  

"Nu este ceea ce ne așteptam astăzi. Ceea ce ne așteptam astăzi este să auzim că ceea ce suferă poporul ucrainean acum, am suferit noi la fel în 1974", a spus președintele Anastasiades, adăugând că Zelenski ar fi trebuit să facă referință la invazia armatei turce în Cipru.  

"Statul de drept nu face distincție între state dacă drepturile unora sunt încălcate, dar drepturile altora sunt ignorate", a adaugat Anastasiades.

Ministerul de Externe ucrainean a răspuns prompt la dezamăgirea exprimată a președintelui cipriot, anunțând că Zelenski va face o declarație scrisă cu privire la invazia turcă a Ciprului, iar surse diplomatice de la Kiev au amintit că Ucraina a susținut și adoptat toate rezoluțiile ONU cu privire la problema Ciprului. (sursa: Greek Reporter)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.