DEZVĂLUIRI: Putin, în turul 2 al prezidențialelor franceze! Franța va rambursa jumătate din banii primiți de fascista Le Pen din Rusia, via Ungaria!


DEZVĂLUIRI: Putin, în turul 2 al prezidențialelor franceze! Franța va rambursa jumătate din banii primiți de fascista Le Pen din Rusia, via Ungaria!

An de an, pe 9 mai, Rusia își marchează cu fast propria Zi a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Ceremoniile sonore, discursurile înflăcărate, paradele colorate și sutele de coroane depuse la monumentele ”ostașilor eliberatori” ai țărilor Europei, toate fac parte din regia obișnuită a unui stat care nu precupețește niciun efort pentru a-și promova propria versiune asupra istoriei.

În mod evident, lipsa de onestitate a Rusiei în abordarea rolului pe care l-a avut pe întreg parcursul celui de-al doilea război mondial este unul din instrumentele cu care propaganda lui Putin încearcă să facă uitate episoade precum ocuparea Poloniei ”la braț” cu Germania nazistă, invadarea Finlandei și a țărilor baltice, sau confiscarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Trecând cu vederea parteneriatul nazisto – sovietic Ribbentrop-Molotov, care a deschis calea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, și faptul că Uniunea Sovietică a contribuit politic și economic la cucerirea de către Hitler a Europei de Vest, pe 9 mai Rusia apasă butonul anualei operațiuni de vandalizare a istoriei, erijându-se în principala forță care a măturat fascismul de pe Bătrânul Continent prin forța exclusivă a propriului tăvălug organizat, chipurile, pe principul ”cea mai bună apărare este contra-atacul”.

Propaganda lui Putin încearcă să facă uitate episoade precum ocuparea Poloniei ”la braț” cu Germania nazistă, invadarea Finlandei și a țărilor baltice, sau confiscarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Aceasta este, însă, doar partea ostentativă a deja obișnuitelor campanii primăvăratice de imagine ale Rusiei. În paralel, ca o componentă mai puțin vizibilă a campaniei sale de redefinire a influenței la nivel mondial, și la adăpostul propagandei preocupate în continuare să facă uitate crimele comuniste și să glorifice doar o parte din faptele de arme ale regimului sovietic totalitar, Putin finanțează în ultimul deceniu mișcările politice fasciste sau de extremă dreapta din întreaga Europă, și chiar ține în soldă grupări paramilitare de ideologie nazistă, implicate în multe conflicte internaționale, decorându-le liderii și fotografiindu-se alături de aceștia.

”Vladimarine” Le Pen, sau ce cresc banii Moscovei în coasta progresismului european 

O dovadă a demagogiei de paradă practicate de propaganda lui Putin în privința relației istorice cu ideologia fascistă este faptul că, în ultimul deceniu, miliarde de dolari au fost trimise, prin scheme financiare bine puse la punct, din băncile rusești către organizaţiile extremiste din diversele state ale Europei, în special cele vestice.

În 2015, legătura directă dintre Rusia şi partidul francez de extremă dreapta Frontul Naţional a fost dezvăluită de o anchetă marca Organized Crime and Corruption Reporting Project, în contextul lobby-ului pe care oamenii lui Putin îl făceau, la nivel internațional, pentru a-și legitima raptul teritorial al Crimeei. „Trebuie să încetăm să incriminăm Rusia, trebuie să o tratăm ca pe un interlocutor care are ceva de spus”, declara în urmă cu 6 ani Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional, formațiune de extremă dreapta din Franța. 

Retorica actualului candidat intrat în turul 2 al prezidențialelor franceze s-a concretizat ulterior unui virament de două milioane de euro din partea Kremlinului, menit să slujească dezideratului susţinerii independenţei Crimeei, certificarea sponsorizării, de către Moscova, a formațiunii extremiste, fiind oferită de o discuţie dintre un oficial de la Kremlin şi un deputat din parlamentul rus, persoana de legătură cu Frontul Naţional.

Investigatorii OCCRP arătau în 2015 că relațiile Rusiei cu Frontul Naţional din Franța erau mult mai strânse, fostul lider al formațiunii, Jean-Marie le Pen, tatăl actualei președinte, obținând trei împrumuturi de la bănci ruseşti considerate a fi fost, de fapt, tranşe ale unei mascate linii de finanţare de 40 de milioane de euro.

În afară de Franța, Moscova ar fi susținut cu sume importante și partidele de extremă dreaptă și ideologie fascistă din Marea Britanie (UKIP), Ungaria (Jobbik), Grecia (Zorii Aurii) și Bulgaria (Ataka). De asemena, banii lui Putin ar fi ajuns și în conturile Partidului Național Democrat al Germaniei, formațiune germană de extremă dreaptă considerată a fi cel mai numeros și aderent partid neonazist din 1945 și până în prezent.

Conform investigatorilor, operațiunea ar fi fost supravegheată chiar de vărul președintelui Rusiei, Igor Putin, în centrul schemei de finanțare ascunsă a partidelor fasciste din Europa aflându-se Moldindconbank din Republica Moldova, în conturile căreia 19 bănci și instituţii financiare din Rusia ar fi virat, în perioada 2011 – 2013, 10 miliarde de dolari, banii ajungând ulterior în Uniunea Europeană prin intermediul unei bănci din Letonia.

2022. Banii lui Putin ajung în Franța prin Lőrinc Mészáros, bancherul lui Orban

Rețeta ”Putin” de finanțare a propriei Mișcări a fost urmată de ”Vladimarine” Le Pen și în acest an electoral, banii nemaifiind, însă, livrați, de aceeași bancă ceho-rusească, prin laundromate moldovenești, ca în dățile precedente.

De data aceasta, opinia publică a fost informată că liderul de extremă dreapta franceză, Marine Le Pen, a obținut, pentru a-și finanța campania pentru alegerile prezidențiale, de la o fantomatică bancă maghiară care, ce să vezi?, le-a sărit în ajutor fasciștilor francezi după ce candidatul la președinție al fostului Front Național, rebrenduit în prezent sub titulatura de Adunarea Naținală (”Rassemblement National”) a declarat că întâmpină dificultăți în obținerea de credite bancare acasă.

Potrivit liderului interimar al ”Rassemblement National”, Jordan Bardella, formațiunea are încheiat un împrumut cu o „o bancă europeană” dintr-o țară al cărei premier – Viktor Orban - este mai mult decât susținător și colaborator al lui Putin chiar și în aceste momente de criză, bancă ce se dezvăluie a fi una maghiară, dar al cărei nume este ascuns de oficialii partidului din cauza unei clauze de nedivulgare.

Numele băncii nu va fi comunicat din respect pentru o „clauză de confidențialitate”, iar partea nu ar trebui să comenteze în continuare aceste informații, spun francezii când vine vorba de resursele financiare ale ascensiunii prezente, refuzând să comenteze chiar și detaliile legate de călătoria la Budapesta a candidatei Marine Le Pen, în octombrie 2021.

Podul.ro a aflat, totuși, că placa turnantă a acestei afaceri, în urma căreia Le Pen a ajuns în turul 2 al prezidențialelor, este oligarhul maghiar Lőrinc Mészáros, un miliardar prieten din copilărie al lui Orban, care a început ca instalator și, în câțiva ani, a devenit miraculos unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria, beneficiind de miliardele de euro pe care Ungaria le-a primit de la Bruxelles. 

Ca și cel ale cărui afaceri le gestionează, adică Viktor Orban, Mészáros este un mare admirator al prietenului patronului său, Vladimir Putin și, potrivit surselor Podul.ro, banca maghiară care a acordat împrumutul fasciștilor francezi este chiar banca lui Lőrinc Mészáros, MKB, aflată în relații strânse cu cercurile interne de oligarhi ai lui Putin.

Una peste alta, noul input financiar rusesc acordat via Budapesta, în valoare de 10,6 milioane de euro, reprezintă un impuls semnificativ pentru Le Pen, care a fost forțată să intre într-o campanie electorală discretă din cauza finanțelor limitate ale partidului și a reticenței băncilor franceze de a-i împrumuta bani.

În Franța, campaniile electorale pot fi finanțate prin cotizații de membru și donații de la persoane fizice până la o limită de 4.600 EUR per donator și per scrutin, făcând împrumuturile o sursă vitală de finanțare.

După alegeri, un sistem de rambursare forfetară a cheltuielilor permite candidaților și partidelor să recupereze o parte din banii cheltuiți în campanie.

Candidații care ajung în turul doi – iar Le Pen a reușit să facă acest lucru – li se rambursează 47,5% din limita de cheltuieli stabilită prin decret. În 2017, această sumă a fost de 10,7 milioane de euro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.