Investigație BBC: Rețeaua pro-Putin de conturi obscure de Facebook și misiunea lor. Profilurile false sunt localizate în Cambodgia, Siria, Kenya, Armenia și Bulgaria


Investigație BBC: Rețeaua pro-Putin de conturi obscure de Facebook și misiunea lor. Profilurile false sunt localizate în Cambodgia, Siria, Kenya, Armenia și Bulgaria

Invazia rusească a fost condamnată pe scară largă în multe părți ale lumii, dar o rețea de grupuri Facebook conduse de oameni cu profil obscur ar dori să schimbe percepțiile de la nivel internațional despre dictatorul de la Kremlin, arată o investigație a jurnaliștilor de la BBC. 

Milioane de oameni au văzut postări care-l înfățișează pe președintele Vladimir Putin ca fiind zâmbitor, binevoitor și iubitor de pace.

Aceștia sunt superfanii lui Putin, iar BBC a analizat ce fac și de unde vin aceștia.

BBC a investigat o serie de grupuri uriașe pro-Putin cu ajutorul cercetătorilor de la Institutul pentru Dialog Strategic. 

Experții ISD au identificat 10 grupuri publice pro-Putin, intitulate cu denumiri din registrul 'Vladimir Putin - Liderul Lumii Libere'. Grupurile au fiecare peste 650.000 de membri. Conținutul include fotografii și mesaje de laudă la adresa liderului rus, scrise în mai multe limbi, inclusiv în engleză, rusă, farsi, arabă, respectiv khmer.

Nu numai că sunt populare, dar sunt foarte active. În ultima lună, cercetătorii au numărat 16.500 de postări ce au primit peste 3,6 milioane de interacțiuni.

Scopul general al grupurilor pare să fie promovarea lui Putin ca un erou în fața Occidentului și să arate că acesta ar avea un sprijin internațional covârșitor.

Imaginile îl arată adesea pe liderul rus "mergând încrezător, ținând în brațe căței, salutând trupele și călărind o serie de animale sălbatice, inclusiv urși și lei".

Aceste grupuri au câștigat peste 100.000 de noi membri de la începutul invaziei din 24 februarie.

Săpând în detaliile persoanelor care manageriază majoritatea conținutului, a rezultat că mulți dintre superfanii lui Putin care administrează grupurile au conturi duplicate sub același nume. Cercetătorii au găsit cel puțin 100 de astfel de conturi în rețea.

Aceste conturi se succed în general unul pe celălalt și uneori postează mesaje încântătoare sau își trimit emoji-uri de inimă. Conturile respective administrează aceste grupuri pro-Putin alături de altele care se prefac a fi 'Federația Rusă' sau 'serviciile de securitate ruse', care sunt în mod clar false.

Crearea de conturi duplicate este o potențială încălcare a regulilor Facebook privind comportamentul neautentic, spune ISD.

Cercetătorul principal Moustafa Ayad numește practica un exemplu de "astroturfing" - o operațiune online care implică mai multe conturi care dau în mod fals impresia existenței unui sprijin mai larg. 

Campania "creează aparența unui sprijin larg pentru Putin și Kremlin pe tema invaziei se bazează pe... conturi neautentice", potrivit raportului ISD.

O examinare mai atentă a unora dintre administratorii grupului arată o activitate neobișnuită. Unul, pe nume Marine, care spune că locația sa actuală este Siria, folosește trei conturi separate pentru a genera sprijin pentru președinte. Cele trei conturi ale, toate în limba arabă, postează la aceeași oră în fiecare zi.

Un alt moderator, Victoria, din Cambodgia, a promovat conținut în limba khmeră într-un grup. Din 4 februarie, postările ei au generat peste 34.000 de reacții și au fost distribuite de peste 4.000 de ori.

Și Marine și Victoria conduc împreună o pagină de Facebook în limba khmer, parte a unui model mai larg de coordonare între unele dintre conturi.

Postările sunt distribuite pe scară largă în diferite grupuri. De exemplu, un alt cont listat ca fiind situat în Bulgaria a postat aceeași imagine cu Putin de 12 ori în doar câteva minute.

BBC a încercat să contacteze persoanele din spatele tuturor acestor conturi, dar nu am avut prea mult noroc.

Dar un bărbat din Kenya, pe nume Raj, care face parte din mai multe dintre aceste grupuri și care și-a pus numele "Putin" în cadrul identității sale de pe Facebook, a răspuns la telefon. Într-o scurtă conversație, el l-a numit pe președinte "un mare lider", dar a spus că nu vrea să discute despre război. A primit prin e-mail alte întrebări legate de interesul lui pentru Rusia, dar nu a răspuns.

Hasmik, din Armenia, spune că este jurnalist și că acum ajută la conducerea a șase grupuri pro-Putin. Am întrebat-o cine a invitat-o să facă asta. Ea a transmis că a fost invitată de cei care conduc deja grupurile și a spus că nu a fost plătită pentru eforturile ei.

Este greu de adunat motivațiile oamenilor din spatele conturilor. Nu există nicio legătură evidentă cu Guvernul rus și, spre deosebire de alte campanii de dezinformare binecunoscute din Rusia, rețeaua nu este subtilă; nici persoanele implicate nu-și ascund intențiile.

Dar nu putem exclude posibilitatea ca rețeaua să aibă unele legături cu autoritățile ruse sau cu elemente pro-Putin din interiorul Rusiei.

Mulți oameni din întreaga lume sunt atrași de Putin și de viziunea sa anti-occidentală asupra lumii.

BBC a contactat Facebook, care spune că are politici împotriva conturilor false și a suspendat o serie de conturi pe baza informațiilor din raport și a propriilor investigații.

"Continuăm să luăm măsuri ferme pentru a preveni răspândirea dezinformării legate de criza din Ucraina", spune un purtător de cuvânt al companiei-mamă Meta.

Pe parcursul cercetării, BBC a dat peste un alt fenomen interesant - conturile care se dau drept Vladimir Putin.

Putin este unul dintre puținii lideri mondiali care nu folosește rețelele sociale și nu există un cont oficial de Facebook pe numele său. Se spune că nu are nici măcar un smartphone.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Putin pur și simplu "nu are nevoie" de rețelele sociale, deoarece "nu îi oferă nimic din ce nu are deja".

Dar unii au umplut golul lăsat de absența sa online. O pagină de Facebook intitulată "Vladimir Putin" a avut peste trei milioane de urmăritori până când a fost eliminată pentru uzurparea identității, la scurt timp după începerea invaziei rusești din Ucraina. 

Un număr semnificativ dintre abonații săi – peste 700.000 – s-au alăturat în timpul pandemiei, când pagina vorbea despre vaccinurile împotriva COVID-ului fabricate în Rusia.

Mai recent, pagina a postat mesaje care amplificau viziunea Kremlinului asupra războiului, iar mulți care au comentat despre invazie păreau să creadă că postările conțin cuvintele autentice ale președintelui rus.

La scurt timp după invazie, o postare de pe pagină declara ca scopul "operațiunii" a fost "menținerea păcii... care vizează doar demilitarizarea unei țări vecine". Acest mesaj a fost distribuit și apreciat de peste 200.000 de ori.

Și pagina avea, de asemenea, obiceiul de a eticheta oamenii în mesajele sale despre Putin, inclusiv utilizatorii identificați de cercetători ca având conturi duplicate. Cu alte cuvinte, interacționa cu superfanii lui Putin.

Nu știm cine se află în spatele acestui cont. Oamenii care îl gestionează au sediul în Rusia și Letonia, conform secțiunii de transparență a paginii.

Paginile fanilor sunt un teren fertil pentru a obține sprijin pentru Kremlin la nivel internațional, spune Nika Aleksejeva, cercetător la Digital Forensic Research Lab (DFRLab), parte a think tank-ului Atlantic Council.

"Ei pot ajuta la construirea de sprijin public în țări străine pentru așa-numita 'operațiune militară din Ucraina' a Rusiei, dacă nu sunt eliminate de platformele sociale principale", spune ea.

DFRLab a documentat modul în care o postare în limba arabă a unui cont care se dă drept Putin a fost sponsorizată pentru reclame care vizează utilizatori din mai multe țări, inclusiv Algeria, Libia, Egipt, Yemen, Maroc, Liban și Tunisia. Pagina a avut peste un milion de urmăritori, dar de atunci a fost ștearsă.

O altă pagină proeminentă cu Vladimir Putin în limba arabă era administrată de un bărbat care este și un mare fan al liderului sirian Bashar al-Assad. A atras aproape un milion de urmăritori înainte de a dispărea recent. (sursa foto și articol: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.