Se apropie căderea Mariupolului. Rezistența e EROICĂ: izolați și fără muniție, ucrainenii se luptă corp la corp cu invadatorii. Rușii au năvălit în zona portului


Se apropie căderea Mariupolului. Rezistența e EROICĂ: izolați și fără muniție, ucrainenii se luptă corp la corp cu invadatorii. Rușii au năvălit în zona portului

Se apropie căderea Mariupolului, oraș distrus în totalitate de bombardamentele Rusiei genocidare. Armata ucraineană mai rezistă încă în cel puțin trei zone. Rezistența e de-a dreptul eroică având în vedere că de multe ori luptele se dau corp la corp, ucrainenii fiind izolați și rămași fără muniție. Sunt zeci de mii de morți. Imaginile apărute pe social media au fost confirmate: trupele ruse au ajuns în zona portului.

Vă prezentăm în integralitate analiza postată pe Facebook de istoricul și jurnalistul George Damian: 

”Se apropie căderea Mariupolului. A 47-a zi de lupte în Ucraina

1. Forțele ucrainene mai rezistă în trei zone din Mariupol: portul orașului, și uzinele Azovmaș și Azovstal. Reprezentanții republicii separatiste Donețk au anunțat că au preluat total controlul asupra portului, informația nu a fost confirmată din surse ucrainene – deși imagini publicate pe rețele sociale au fost verificate și confirmă prezența trupelor ruse în zona portului. Un mesaj al pușcașilor marini ucraineni care luptă în uzina Azovmaș arată că apărătorii nu mai au muniție, nici rezerve de hrană și că au ajuns la lupte corp la corp. Un apel asemănător a fost făcut duminică de comandantul adjunct al regimentului Azov. Mesajul pușcașilor marini ucraineni a fost făcut pe pagina lor de Facebook, ceea ce a stârnit controverse privind autenticitatea sa. 

2. Forțele ruse au anunțat cucerirea satului Kamenka, la 5 km sud de Izium, atacurile ruse asupra satelor Dolghenkoi și Dmitrovka au fost respinse de ucraineni. În regiunea Lugansk rușii au atacat ieri Severodonețk și Popasnaia. Bombardamentele ruse asupra orașului Severodonețk au distrus aproape integral infrastructura orașului. Regiunea Dnipro a fost atacată ieri cu rachete pe parcursul întregii zile. Trei rachete au lovit ieri aeroportul din Dnipro care nu mai este funcțional. Au mai fost înregistrate atacuri cu rachete în orașele Nikolaiev și Harkov. Chiar dacă ofensiva rusă din Donbas continuă până acum nu au fost confirmate suplimentări semnificative ale trupelor ruse din regiune și nici nu s-a produs o intensificare a atacurilor față de cele de până acum, altfel spus nu a început încă ofensiva rusă de aici care este așteptată de mai multe zile.

3. Ungaria a acceptat să achite în ruble importurile de gaze naturale din Rusia. Plata va fi făcută conform schemei stabilite de Moscova: în euro în conturile Gazprombank (care nu se află pe lista băncilor sancționate de UE), Gazprombank va face schimbul valutar în ruble. Ungaria este prima țară UE care acceptă condițiile Rusiei în domeniul sancțiunilor economice. Miniștrii de Externe ai țărilor UE nu au reușit ieri să ajungă la un acord asupra instituirii unor sancțiuni privind importurile de gaze și petrol.

4. Grănicerii din Belarus se plâng că grănicerii polonezi i-au atacat cu prăștii la punctul de trecerere al frontierei Pesciatka. A fost publicată o înregistrare a unei camere de supraveghere care susține acuzația.

5. Stabdard&Poor a anunțat că consideră deja că Rusia a intrat în incapacitate de plată deoarece a oferit să-și achite datoriile curente în ruble.

6. Ministrul rus de externe Lavrov a anunțat că negocierile cu Ucraina vor continua fără să fie nevoie de un acord de încetare a focului. Lavrov i-a acuzat pe negociatorii ucraineni că își schimbă poziția de la o zi la alta, ceea ce face ca negocierile să fie dificile.

7. Galina Dalnicenko, instalată de forțele ruse în funcția de primar la Melitopol a anunțat că intenționează să organizeze sărbătorirea zilei de 9 mai. Fostul primar al orașului Rubijne Serghei Hortiv este anchetat de procurorii ucraineni sub acuzația de colaboraționism cu forțele ruse. Autoritățile militare ruse din regiunile ucrainene ocupate după 24 februarie au cerut reluarea învățământului”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.