"Soldații ruși le-au spus că le vor viola până la punctul în care nu vor mai dori vreun contact sexual cu niciun bărbat, pentru a le împiedica astfel să mai aducă pe lume copii ucraineni". Mărturii din infern despre ororile comise de trupele Kremlinului


"Soldații ruși le-au spus că le vor viola până la punctul în care nu vor mai dori vreun contact sexual cu niciun bărbat, pentru a le împiedica astfel să mai aducă pe lume copii ucraineni". Mărturii din infern despre ororile comise de trupele Kremlinului

Rușii s-au retras din zonele din jurul Kievului, dar au lăsat vieți profund distruse care s-ar putea să nu-și revină niciodată după traumă. BBC a ascultat mărturisirile victimelor și a identificat dovezi conform cărora femeile ucrainene au fost violate de soldații invadatori.

Într-un cartier rural liniștit, situat la 70 de km la vest de Kiev, BBC a vorbit cu Anna, în vârstă de 50 de ani. Numele i-a fost schimbat în articol pentru a-i fi protejată identitatea.

Anna a relatat că pe 7 martie se afla cu soțul ei când a dat buzna un soldat străin.

"Amenințându-mă cu arma, m-a dus într-o casă din apropiere. Mi-a ordonat: 'Dă-ți hainele jos sau te împușc!'. A continuat să mă amenințe că mă omoară dacă nu făceam ce mi s-a ordonat. Apoi a început să mă violeze", a povestit aceasta. 

Anna și-a descris atacatorul ca fiind un luptător cecen tânăr și slab.

"În timp ce mă viola, au mai intrat patru soldați. Am crezut că eram terminată. Dar l-au luat. Nu l-am mai văzut", a zis aceasta. Ea crede că a fost salvată de o unitate separată de soldați ruși.

Anna s-a ulterior întors acasă și și-a găsit soțul. Fusese împușcat în abdomen.

"Încercase să alerge după mine ca să mă salveze, dar a fost lovit de o serie de gloanțe”, a spus ea. Amândoi au căutat adăpost în casa unui vecin. Nu l-au putut duce pe soțul ei la spital din cauza războiului. A murit din cauza rănilor două zile mai târziu.

Anna nu s-a oprit din plâns când a povestit pentru BBC ceea ce s-a întâmplat. Ea a arătat locul unde și-a îngropat soțul în curtea ei. O cruce înaltă, de lemn, stă în capul mormântului.

 Sursa foto: BBC / Explicație foto: Mormântul soțului Annei

Anna a relatat că merge la spitalul local și primește sprijin psihologic.

Soldații care au salvat-o au rămas câteva zile în casa ei. Anna spune că soldații și-au îndreptat arma către ea și i-au cerut să le dea lucrurile soțului.

"Când au plecat, am găsit droguri și Viagra. Se drogau și erau deseori beți. Cei mai mulți dintre ei sunt ucigași, violatori și jefuitori. Doar câțiva sunt în regulă", a mai spus aceasta. 

Pe drumul pe care se afla casa Annei, jurnaliștii de la BBC au auzit o altă poveste înfiorătoare. 

O femeie ar fi fost violată și ucisă, iar vecinii spun că atrocitățile au fost comise de același bărbat care a violat-o pe Anna, înainte ca acesta să meargă la casa Annei.

Femeia avea peste 40 de ani. A fost scoasă din casă, spun vecinii, și ținută în dormitorul unei case din apropiere ce a fost evacuată de soldații ruși când a început războiul. Camera bine decorată, cu tapet ornamentat și un pat cu tăblie aurie, este acum o scenă tulburătoare a unei crime. Există pete mari de sânge pe saltea și pilotă.

Într-un colț se află o oglindă cu o notă scrisă cu ruj, care pare să sugereze locul unde a fost îngropată victima.

Oksana, o vecină, a povestit ce s-a întâmplat: "Ei (soldații ruși - n.red.) mi-au spus că a fost violată și că i-a fost tăiat gâtul și a sângerat până la moarte. Au spus că era mult sânge".

Femeia a fost îngropată într-un mormânt din grădina casei.

La o zi după, poliția i-a exhumat cadavrul pentru a investiga cazul. Cadavrul a fost găsit fără haine și cu o tăietură adâncă, lungă, pe gât.

Andrii Nebytov, șeful poliției din regiunea Kiev, a relatat despre un alt caz pe care îl investighează într-un sat aflat la 50 de km la vest de Kiev.

O familie de trei persoane - un cuplu de treizeci de ani și copilul lor mic - locuia într-o casă la marginea satului.

"Pe 9 martie, mai mulți soldați ai armatei ruse au intrat în casă. Soțul a încercat să-și protejeze soția și copilul. Așa că l-au împușcat în curte", a zis Nebytov.

"După aceea, doi soldați au violat-o în mod repetat pe soție. Plecau și apoi se întorceau. S-au întors de trei ori să o violeze. Au amenințat că dacă va opune rezistență îi vor face rău băiețelului ei. Pentru a-și proteja copilul nu a opus rezistență", a completat acesta. 

Când soldații au plecat, au dat foc la casă și au împușcat câinii familiei.

Femeia a scăpat împreună cu fiul ei și apoi a luat legătura cu poliția. Nebytov spune că echipa sa a identificat-o și i-a înregistrat mărturia.

Ei au adunat dovezi la casa familiei - acum au mai rămas doar rămășițele casei. Doar câteva semne ale unei vieți pașnice și obișnuite zac printre ruinele carbonizate, o bicicletă de copil, un cal împăiat, o lesă de câine, respectiv un bocanc căptușit cu blană.

Sursa foto: BBC / Explicație foto: Casa arsă din care a scăpat femeia alături de copilul ei

Soțul a fost îngropat în grădină de vecini. Poliția i-a exhumat acum cadavrul pentru examinare. Polițiștii plănuiesc să ducă cazul la tribunalele internaționale.

Avocatul poporului ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmyla Denisova, spune că documentează mai multe astfel de cazuri.

"Aproximativ 25 de fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani au fost violate în mod repetat, pe parcursul ocupației, în subsolul unei case din Bucha. Nouă dintre ele sunt însărcinate", a spus aceasta. 

"Soldații ruși le-au spus că le vor viola până la punctul în care nu vor mai dori vreun contact sexual cu niciun bărbat, pentru a le împiedica astfel să mai aducă pe lume copii ucraineni", a completat Denisova. 

Denisova a mai precizat că autoritățile primesc multe apeluri pe liniile de asistență, dar și mesaje pe canalele de pe aplicația Telegram. 

"O femeie de 25 de ani a sunat să ne spună că sora ei de 16 ani a fost violată în stradă, în fața ei. Ea a spus că soldații țipau 'Asta se va întâmpla cu fiecare prostituată nazistă!' în timp ce au violat-o pe sora ei", a declarat Denisova. 

BBC a întrebat dacă este posibil să se evalueze amploarea crimelor sexuale comise de trupele rusești în timpul ocupației.

"Este imposibil în acest moment, pentru că nu toată lumea este dispusă să ne spună ce s-a întâmplat. În prezent, majoritatea solicită sprijin psihologic, așa că nu le putem înregistra ca infracțiuni decât dacă ne depun mărturia", a spus Denisova.

Oficialul ucrainean a adăugat că țara sa dorește ca Națiunile Unite să înființeze un tribunal special care să-l judece personal pe Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război, inclusiv viol.

"Vreau să-l întreb pe Putin, de ce se întâmplă asta?", a spus Anna, femeia care a relatat pentru BBC că a fost violată. "Nu înțeleg. Nu trăim în epoca de piatră, de ce nu poate negocia? De ce invadează și ucide?", a conchis aceasta. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.