Luptele din Ucraina vor continua pe termen nedefinit. Ucrainenii se răzbună pe Pușkin și muzica rusă. A 48-a zi de război


Luptele din Ucraina vor continua pe termen nedefinit. Ucrainenii se răzbună pe Pușkin și muzica rusă. A 48-a zi de război

1. Putin a anunțat ieri că negocierile cu Ucraina au ajuns într-un punct mort după ce Kievul a propus o modificare a propunerilor inițiale. Putin a mai afirmat că „operațiunea specială” din Ucraina va continua până când vor fi atinse obiectivele stabilite inițial. (La declanșarea invaziei Putin a anunțat că obiectivele sunt ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să își asume un statut de neutralitate, să recunoască anexarea Crimeei și independența Donețkului și Luganskului, Ucraina să fie demilitarizată și denazificată). În esență Putin anunță o continuare pe termen nedefinit a războiului prin calificarea negocierilor drept blocate și reiterarea intenției de a atinge obiectivele stabilite inițial.

2. În Ucraina iau amploare în ultimele zile acțiunile de de-rusificare a spațiului public: îndepărtarea monumentelor care au legătură cu Rusia, redenumirea străzilor și locurilor publice. În orașul Strîi din regiunea Lvov a fost demolată o stelă ridicată în onoarea soldaților sovietici, la Munkacevo a fost îndepărtat de pe soclu un tanc T-34. Tot în Munkacevo a fost îndepărtat bustul poetului rus Pușkin, aceeași soartă a avut-o bustul poetului rus din Ternopil. În orașul Dnipro doi tineri au scris litera „Z” pe soclul monumentului lui Pușkin. La Kiev urmează să fie redenumite toate stațiile de metrou ale căror denumiri au legătură cu Rusia. De asemenea au apărut solicitări să fie schimbate denumirile orașelor care amintesc de Rusia sau Uniunea Sovietică și există un proiect de lege care să legifereze acest lucru. În Parlamentul de la Kiev a fost înregistrat proiectul de lege nr. 7273 care prevede interzicerea în spațiul public a difuzării muzicii compusă sau interpretată de compozitori sau cântăreți din Rusia.

3. Militarii ucraineni din Mariupol au început să se predea, biroul președintelui Zelensky a anunțat că este analizată o soluție pentru Mariupol, însă aceasta nu poate fi făcută publică. Circa 40% din blocurile de locuințe din Mariupol au fost distruse în timpul luptelor.

4. Au continuat ieri atacurile forțelor ruse la sud de Izium și în zona orașelor Rubijne și Popasna. Au fost bombdardate orașele Harkov și Nikolaiev. O coloană cu vehicule militare ruse inscripționate cu litera „V” (provenind din zona Kievului) se îndreaptă spre regiunea Donbas. Statul major ucrainean a anunțat că trupele ruse se apropie de momentul când vor încheia transferul forțelor din nord în zona Donbas.

5. La Bucea au fost descoperite până acum cadavrele a 403 civili uciși de forțele ruse, în Borodianka au fost descoperite în subsolul unei clădiri cadavrele a 6 zicili uciși.

6. Poliția de frontieră a Ucrainei a intensificat măsurile de securitate la granițele cu Belarus și Transnistria pentru a preveni orice provocări venite din aceste direcții, conform unui anunț de la Kiev.

7. Ministrul Finanțelor de la Kiev Serghei Marcenko a anunțat că Ucraina se află în cea mai proastă situație financiară. În luna martie cheltuielile au depășit veniturile cu 2,7 miliarde $, pentru aprilie deficitul prgnozat fiind de până la 7 miliarde$. Distrugerile produse de lupte în Ucraina s-ar ridica la 270 miliarde $, iar în aprilie Ucraina va trebui să achite o dobândă pentru datoria publică de 5,6 miliarde $.

8. Conform publicației germane Bild președintele Steinmeier ar fi dorit să viziteze Ucraina, însă Kievul i-a transmis că vizita sa nu este oportună având în vedere politica de prietenie față de Rusia pe care a promovat-o.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.