Avertismentul unei experte în securitate națională din fosta administrație Trump: "Peste câțiva ani, când ursului rus îi va fi din nou foame, se va întoarce pentru mai mult dacă Biden nu e dispus să întrerupă războiul său sacru împotriva combustibililor fosili!"


Avertismentul unei experte în securitate națională din fosta administrație Trump: "Peste câțiva ani, când ursului rus îi va fi din nou foame, se va întoarce pentru mai mult dacă Biden nu e dispus să întrerupă războiul său sacru împotriva combustibililor fosili!"

Kathleen Troia McFarland, consilieră adjunctă pentru Securitate Națională în perioada administrației Trump, atrage atenția, într-un editorial publicat pe Fox News, că Ucraina va fi distrusă cel mai probabil de Rusia în cazul în care președintele SUA, Joe Biden, "nu este dispus să întrerupă războiul său sacru împotriva combustibililor fosili și să lase companiile energetice americane să mărească producția și să crească exporturile" către Europa. 

În acest sens, experta în securitate națională punctează faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, "primește zilnic mai mult de un miliard de dolari pentru exporturile de gaze naturale și petrol", estimându-se că în 2022 "țările europene vor plăti Kremlinului aproape jumătate de trilion de dolari în 2022 pentru a cumpăra energie rusească".

Pe final, Kathleen Troia McFarland avertizează că "peste câțiva ani, când ursului rus îi va fi din nou foame, se va întoarce pentru mai mult" dacă nu stopăm importurile de energie din Rusia și nu ajutăm Ucraina cu armamentul de care are nevoie. 

Redăm editorialul complet redactat de Kathleen Troia McFarland:

"Președintelui Joe Biden îi place să spună că 'America s-a întors', lăudându-se că, cu el la conducere, ne putem relua locul care ne revine ca lider al lumii libere.

Dar este timpul să înceapă să se comporte ca atare, în loc să țină doar discursuri despre asta. Nu te rezuma doar la a vorbi despre poporul curajos ucrainean. Oferă-le armele necesare pentru a se apăra și fă-o repede! 

Nu pălăvrăgiți despre cât de rău este președintele rus Vladimir Putin și nu mormăiți despre schimbarea regimului. Luați măsuri pentru a reduce veniturile din energie ale lui Putin. Rusia primește mai mult de un miliard de dolari în fiecare zi din exporturile de gaze naturale și petrol. Se estimează că țările europene vor plăti Rusiei aproape jumătate de trilion de dolari în 2022 pentru a cumpăra energie rusească. Ei finanțează literalmente mașina de război a lui Putin. Dacă Biden ar întrerupe războiul pe care-l duce împotriva combustibililor fosili pentru a permite producția americană de gaze naturale și exporturile în Europa, veniturile lui Putin ar scădea.

Dacă se confirmă rapoartele conform cărora Rusia folosește arme chimice, asta reprezintă o schimbare completă a situației, un 'game changer'. Înseamnă că Putin nu va înceta lupta din cauza presiunii internaționale, nici nu va ezita să folosească armele de distrugere în masă și arată că nu este tulburat de comiterea crimelor de război împotriva populației civile.

Există doar două moduri de a-l opri pe Putin: militar, învingându-l pe câmpul de luptă; și din punct de vedere economic, reducându-i veniturile până la punctul în care nu își poate permite să continue să lupte.

Dacă nu reușim să furnizăm arme Ucrainei și refuzăm tăierea veniturilor lui Putin, soarta Ucrainei este pecetluită. Rusia va face Ucraina să sângereze până la moarte.

Dar acesta nu va fi sfârșitul. Războiul din Ucraina are ramificații mult dincolo de granițele Ucrainei. O 'victorie' a Rusiei ar putea da o lovitură fatală întregului concept de democrație și de ordine mondială liberală. Am aluneca înapoi într-o lume în care forța brută stabilește ordinea, iar bătăușii prevalează.

Occidentul este prins într-o dilemă. Toată lumea vrea ca Ucraina să învingă, dar fără un cost sau risc semnificativ pentru ei înșiși. Este de înțeles că niciun membru NATO nu dorește ca propriile forțe să se alăture luptei și să riște să declanșeze un alt război mondial. Președintele Biden se teme că a furniza Ucrainei armele de care are nevoie pentru a se apăra ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO sau chiar escaladarea Rusiei până la folosirea armelor de distrugere în masă.

Dacă șantajul nuclear al Rusiei reușește, toate puterile care doresc să fie nucleare își vor da seama că, odată ce vor trece o linie roșie, pot scăpa indiferent de ceea ce fac. Nicio țară nu este dispusă să aibă de-a face cu un stat cu arme nucleare.

În același timp, națiunile europene care depind de energia rusească pentru orice se opun impunerii de sancțiuni cu privire la petrol și gaze naturale. În timp ce astfel de sancțiuni ar putea reduce veniturile Rusiei, liderii europeni se tem că o întrerupere bruscă a energiei rusești le-ar distruge propriile economii.

Deci războiul continuă.

În această ultimă fază a războiului, forțele rusești s-au retras din Kiev și vestul Ucrainei, lăsând în urma lor moarte și distrugere. Acum se concentrează asupra estului și sudului Ucrainei. Putin a pus la conducerea războiului un nou general, un om a cărui specialitate în luptă nu este cucerirea țărilor, ci distrugerea civilizațiilor. Dacă armata lui Putin nu poate învinge armata Ucrainei, el o va folosi pentru a comite genocid, pentru a forța capitularea acesteia, așa cum a făcut acum cincisprezece ani cu Cecenia și mai recent cu Siria.

Războiul lui Putin are de asemenea un deadline. Pe 9 mai, cetățenii din Rusia își vor sărbători victoria din cel de-al Doilea Război Mondial asupra naziștilor. Din moment ce Putin a considerat întreaga operațiune din Ucraina drept un efort nobil de a scăpa Ucraina de liderii săi naziști, el trebuie să arate progrese în înfrângerea 'naziștilor' ucraineni în ziua aniversării înfrângerii naziștilor germani. (Nu contează pentru Putin că președintele Zelenski este evreu și nepot al supraviețuitorilor Holocaustului.)

Unii din administrația Biden, poate chiar președintele Biden, speră că, dacă lucrurile se vor înrăutăți suficient în Rusia, prin sancțiunile care provoacă dificultăți economice sporite, acestea fiind complementare cu pierderile suferite de armata rusă, Putin va fi dat jos de la putere. Poate, dar este puțin probabil să se întâmple la timp pentru a salva Ucraina. Mai mult, popularitatea lui Putin a crescut de fapt de la invazie.

În zilele și săptămânile următoare, președintele Biden și alți lideri occidentali trebuie să facă o alegere. Vor oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a se apăra? Chiar și așa, Ucraina s-ar putea să nu învingă, dar cel puțin ar avea o șansă în luptă. Este Biden dispus să întrerupă războiul său sacru împotriva combustibililor fosili și să lase companiile energetice americane să mărească producția și să crească exporturile? Dacă da, am putea ajuta Europa să se decupleze de la energia rusească, privând în același timp Rusia de profituri extraordinare.

Dacă președintele Biden nu face nimic dintre acestea, realitatea dură este că Putin probabil va distruge Ucraina. Și, peste câțiva ani, când ursului rus îi va fi din nou foame, se va întoarce pentru mai mult!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.