Teroarea ”bisericească” a FSB-GRU: primii doi preoți ruși care au cutezat să critice războiul din Ucraina sunt amenințați public cu MOARTEA de un mitropolit! Preotul Ioan Burdin a fost destituit, arestat și amendat


Teroarea ”bisericească” a FSB-GRU: primii doi preoți ruși care au cutezat să critice războiul din Ucraina sunt amenințați public cu MOARTEA de un mitropolit! Preotul Ioan Burdin a fost destituit, arestat și amendat

La mai bine de o lună după ce Rusia a declanșat războiul genocidar din Ucraina, iată că se fac auzite primele voci ale unor preoți ruși care au curajul să vorbească de funie în casa spânzuratului și să critice, în cadrul predicilor, războiul Kremlinului. Este vorba despre doi preoți de țară, desigur – protoiereul Gheorghi Edelstein și preotul Ioan Burdin

Represiunea de factură stalinistă nu a întârziat deloc. Mai tânăr decât protoiereul, preotul Burdin a fost arestat și amendat pentru atitudinea sa. Asta după ce, în aceeași metodologie stalinistă, enoriașii lui Burdin au fost puși să strângă semnături pentru a cere destituirea acestuia din poziția parohială, insistând că și-ar fi nesocotit ”îndatoririle”. 

Asta se întâmplă întrucât așa-zisa Biserica Rusă este o structură controlată draconic de FSB/GRU, începând de la vechiul KGB-ist Kirill, prolific contrabandist de țigări. Structura nu are nimic în comun cu Ortodoxia, ci cu pan-slavismul, cu eforturile expansioniste ale Moscovei. Biserica Rusă e instrumentată ca o armă geostrategică. Ortodoxia autentică NU binecuvântează războaie genocidare și arme de distrugere în masă, așa cum fac acești lumpeni în sutană ai criminalilor de la Kremlin.

Firește, la produs a fost scos degrabă și mitropolitul Ferapont de Kostroma, cei doi preoți fiind arondați eparhiei sale. Nici mai mult, nici mai puțin, lupul în sutană i-a amenințat pe cei doi cu moartea, avertizându-i public că ”martirii nu au fost niciodată luptători împotriva regimului”. Putinistoidul Ferapont de Kostroma i-a criticat dur pe cei doi preoți pentru că gândesc cu capetele lor și i-a acuzat că nu sunt ”patrioți”. 

Etnolog, publicist și traducător, Gheorghiță Ciocioi – redutabil cunoscător al spațiului slav și în particular al celui rus – prezintă acest episod halucinant pe grupul de Facebook Synopsis.RO: 

”Mitropolitul Ferapont de Kostroma: ‹Martirii nu au fost niciodată luptători împotriva regimului›

Mitropolitul de Kostroma a comentat recent predicile împotriva războiului a doi preoți din eparhia sa – protoiereul Gheorghi Edelstein și preotul Ioan Burdin. Ambii, preoți de țară. Cei dintâi clerici ruși care și-au ridicat glasul împotriva războiului din Ucraina. Preotul Burdin (mai tânăr) a fost chiar arestat și amendat pentru atitudinea sa. 

Potrivit mitropolitului, declarațiile celor doi slujitori ai Bisericii ‹miros a mândrie›, aceștia părând să-i considere pe ceilalți clerici din eparhie drept ‹lași›, ‹ca fiindu-le teamă de putere și, vezi Doamne!, ei ar fi gata de martiriu›.

Ierarhul rus crede că preotul ar trebui să exprime ‹nu părerea sa, ci opinia Bisericii›, ‹politica rusă sau internațională ținând de patriarh și Patriarhia Rusă, aceasta nefiind o prerogativă a unui preot de țară›.

Convingerea mitropolitului este că Biserica a fost întotdeauna ‹patriotică› și nu poate fi altfel. Astfel, enoriașii preotului Burdin au strâns semnături și l-au destituit pe acesta din îndatoririle lui de paroh, ‹martirii neluptând niciodată împotriva regimului›. 

A predica împotriva războiului de astăzi din Ucraina, conform presei independente religioase din Rusia, înseamnă, pur și simplu, o confruntare directă cu noua ‹miliție bisericească› din această țară”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.