Rușii îi trimit pe toți bărbații ucraineni din Mariupol în lagărele din Novoazovsk. Teroare, interogatorii, muncă forțată și execuții sumare


  • ACP
  • Apr 16, 2022 18:16
  • 2509
Rușii îi trimit pe toți bărbații ucraineni din Mariupol în lagărele din Novoazovsk. Teroare, interogatorii, muncă forțată și execuții sumare

Un oficial al Mariupolului a anunțat sâmbătă ce urmează să facă militarii ruși cu locuitorii orașului din regiunea Donețk, pe care l-au ocupat de curând în urma unei îndelungate și eroice rezistențe din partea apărătorilor ucraineni. 

După cum a spus sâmbăta consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuschenko, pe contul său de Telegram, armata ocupantă a închis complet căile de acces în oraș, pentru a-i aduna pe toți bărbații rămași acolo si a-i muta la Novoazovsk, localitate ocupată de ruși încă din 2014. 

Acolo vor fi filtrați și, după cum spune Andriuschenko, „unii dintre ei urmează să fie mobilizați în corpul de ocupație rusesc, unii sunt trimiși cu forța la curățarea molozului, iar cei clasificați drept nesiguri urmează să fie izolați”

Acest mod al rușilor de a-i trata pe ucrainenii din zonele ocupate este deja cunoscut, după cum a mai spus oficialul primăriei din Mariupol. 

„În lagărele și punctele de verificare, 100% dintre bărbații sunt hărțuiți prin filtrare standard (interogatoriu, verificarea gadgeturilor, examinarea corpului), apoi sunt separați unii de ceilalți și se efectuează interogatorii separate, inclusiv o execuție simulată. În general, putem spune că între 5% și 10% din bărbați nu trec de filtrare și acestia sunt duși la Dokuchaevsk și Donețk. Soarta ulterioară nu este încă cunoscută, deocamdată lucrăm la asta”, a mai scris Andriuschenko, pe contul Telegram, despre ceea ce îi așteaptă pe bărbații din orașul ocupat. 

În condițiile în care toți bărbații din Mariupol vor fi luați cu forța în lagărele de filtrare, este clar că pentru o perioadă nu se vor mai putea asigura nici măcar cele mai minime condiții decente de viață în oraș, dar temerea cea mai mare, deplin îndreptățită, e legată de soarta civililor care vor fi acuzați de militarii ruși că sunt vinovați că au participat la rezistența armată împotriva lor – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.