Fost comandant al armatei britanice: Cetățenii națiunilor occidentale trebuie să accepte un nivel de trai mai scăzut pentru a ajuta Germania să se decupleze de la gazul rusesc!


Fost comandant al armatei britanice: Cetățenii națiunilor occidentale trebuie să accepte un nivel de trai mai scăzut pentru a ajuta Germania să se decupleze de la gazul rusesc!

Cetățenii națiunilor occidentale ar trebui să accepte un nivel de trai mai scăzut pentru a ajuta Germania să scape de dependența de gazul rusesc, a spus un fost comandant al forțelor terestre din armata britanică

În pofida anilor în care Germania nu a băgat în seamă avertismentele unor exponenți precum fostul președinte american Donald Trump cu privire la dependența energetică față de Rusia, generalul Sir Nick Parker a făcut apel la cetățenii națiunilor occidentale să ajute Germania acceptând un nivel de trai mai redus. 

"Cred că în toate țările noastre este nevoie ca oamenii să reprioritizeze. Ceea ce s-a întâmplat (războiul din Ucraina - n.red.) este o amenințare pentru noi toți și poate fi o amenințare și mai semnificativă. Prin urmare, pentru a depăși amenințarea, va trebui să suferim puțin, dar acea suferință trebuie să fie explicată foarte clar oamenilor, astfel încât să înțeleagă contextul", a declarat fostul șef al armatei britanice pentru The Telegraph.

Acesta a mai precizat că Regatul Unit ar trebui să "deturneze propriile resurse energetice pentru a ajuta Germania", ceea ce Parker a recunoscut că ar crește și mai mult costul vieții pentru cetățenii britanici.

Generalul Sir Nick, care a servit anterior drept comandant al Forțelor Terestre ale Marii Britanii, a susținut că actuala criză a costului vieții cu care se confruntă Regatul Unit și alte țări ar trebui inclusă în dezbaterea despre "agresiunea Rusiei din Ucraina".

"Trebuie să aducem aceste două lucruri împreună și să ne gândim cu adevărat dacă trebuie să ne schimbăm sau să ne reordonăm prioritățile pentru a aborda cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm", a argumentat acesta. 

"Poate fi nevoie să mergem la război. Acest lucru necesită o reordonare completă a priorităților noastre naționale și ar necesita un dialog foarte clar cu opinia publică pentru a explica de ce este necesar acest lucru", a completat generalul Sir Nick. 

În timp ce Germania și-a redus ușor dependența de energia rusească de la începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană încă trimite zilnic la Moscova aproximativ 1 miliard de euro în plăți pentru energie, conform celor spuse de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

La o conferință de presă susținută săptămâna trecută la Londra alături de premierul Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Guvernul său va încerca să reducă complet importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului, spunând: "Lucrăm activ pentru a deveni independenți de importurile de petrol rusesc și credem că vom reuși s-o facem în acest an".

Cu toate acestea, este mai puțin clar cât de eficientă va fi Germania în reducerea dependenței sale de gazele naturale rusești, care încă reprezintă aproximativ 40% din importurile sale.

Germania a fost avertizată de multă vreme despre potențialele capcane pe care le reprezintă implementarea agendei sale radicale ecologice în tandem cu importurile de energie rusească. 

Fostul președinte Donald Trump a fost un critic frecvent al politicii Germaniei, declarând în iulie 2018: "Este foarte trist când Germania încheie un acord masiv de petrol și gaze cu Rusia, deși ar trebui să ne ferim de Rusia, iar cu toate acestea Germania merge și plătește Rusiei miliarde și miliarde de dolari pe an".

Trump a mai remarcat că, din cauza dependenței sale de gazul rusesc, Germania a devenit "captivă" regimului lui Putin. Într-adevăr, Germania s-ar confrunta în prezent cu o recesiune dacă ar încerca să reducă importurile rusești și, mai mult decât atât, a înregistrat deja una dintre cele mai mari inflații din Europa.

În cadrul unei Adunări Generale a Națiunilor Unite, delegația Germaniei a izbucnit în râs atunci când Donald Trump a lansat un avertisment privitor la dependența energetică de Rusia: 



Între timp, cetățenii națiunilor occidentale, cum ar fi Regatul Unit și Statele Unite, s-au confruntat cu niveluri ridicate de inflație, ca urmare a unor cheltuieli masive cauzate de pandemia COVID, respectiv de sancțiunile impuse împotriva Rusiei și implicit de războiul din Ucraina.

Banii contribuabililor britanici și americani au subvenționat puternic capabilitatea militară a Ucrainei, ambele țări furnizând miliarde pentru vehicule și arme militare.

Cu toate acestea, fostul șef al armatei britanice a susținut că este nevoie de mai mult pentru a "înfrânge Rusia", în pofida faptului că niciuna dintre țări nu a declarat oficial război Rusiei.

"Trebuie să fim pregătiți să intervenim pe piața liberă, astfel încât resursele existente (energetice - n.red.) să fie alocate mai 'echitabil'… În cazul în care considerăm că acțiunea Rusiei este o amenințare pe termen lung la adresa păcii mondiale, ar trebui să fim pregătiți să facem acest sacrificiui pentru beneficiul pe termen lung", a precizat acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.