Rusia, imperiul minciunii și al crimelor în masă. Limbajul răsturnat al propagandei Kremlinului. ”Pace”, ”eliberare” sau ”neutralitate” sunt tot atâtea nume pentru RĂZBOI și complicitate la crimă


Rusia, imperiul minciunii și al crimelor în masă. Limbajul răsturnat al propagandei Kremlinului. ”Pace”, ”eliberare” sau ”neutralitate” sunt tot atâtea nume pentru RĂZBOI și complicitate la crimă

Propaganda rusească nu înseamnă numai prezentarea unor oglinzi diforme, ci și instrumentarea unui limbaj specific și cât se poate de diform. Un limbaj-invers, un limbaj răsturnat care are scopul prezentării minciunii drept ”adevăr”, indiferent de evidențe, de logică și de bun simț.

De la Stalin la Putin, Rusia insistă că ”eliberează” deși, în realitate, Rusia atacă și invadează fără a fi provocată. Pretextul oficial e întotdeauna ”eliberarea”, deși nimeni nu are nevoie de eliberare, dar și instaurarea unei așa-zise ”păci”, dar această ”pace” a Kremlinului nu poate înseamnă altceva decât război în toată regula – fapt certificat, cu prisosință, de războiul rusesc din Ucraina, dar și de ultimii o sută de ani (asta pentru a nu lărgi prea mult domeniul de referință). 

Să nu uităm invocarea așa-zisului ”genocid” comis de așa-zișii ”naziști” din Ucraina – astea sunt marote predilecte ale propagandei moscovite, sunt pretexte mincinoase de invazie și anexare și/sau de transformare a unor țări-țintă în sateliți ai Rusiei. E ceea ce se întâmplă în Ucraina. 

Cât despre genocid, acesta este săvârșit de Rusia agresoare, chiar dacă putiniștii (la fel ca staliniștii, bunăoară în cazul Katyn) sunt mizerabili până la capăt și dau vina pe ucraineni, deși toate probele existente îi contrazic. 

Asta se întâmplă și pentru faptul că, în pofida amplului genocid comis de URSS, Rusia nu a fost trasă niciodată la răspundere de un tribunal internațional (pe modelul celui de la Nuremberg), lucru care ar fi fost posibil după prăbușirea Uniunii Sovietice. Un criminal în masă care rămâne nepedepsit va comite din nou și din nou crime în masă, desigur, la o altă scară a istoriei. Și va fi mereu un pericol major pentru toți vecinii săi. 

Același limbaj-invers ne prezintă sute de mii de deportați ucraineni în Rusia drept ”refugiați”, deși vorbim despre niște oameni (printre care copii, femei, bătrâni) dezrădăcinați brutal și luați cu forța de ocupanți. 

La fel, niciun eventual așa-zis ”referendum”, în contextul în care rușii ar regiza așa ceva în diverse zone ale Ucrainei (sunt multe indicii în acest sens), nu ar avea nici cea mai mică legătură cu un referendum real, cu un vot democratic, ci ar reprezenta doar o tehnică prin care s-ar încerca justificarea unui rapt teritorial. Așa cum s-a întâmplat în cazul așa-zisului referendum de anexare a Crimeii, în 2014. 

De la Hrușciov la Putin, atunci când Rusia a amenințat cu arme nucleare nu a făcut altceva decât să latre cavernos, de cele mai multe ori cu scopul de a dezescalda prin escaladare anumite crize/situații. De altfel, nu este nici foarte inteligent să ameninți cu arme nucleare state NATO care dețin atât arme nucleare cât și armate mult mai dotate ca a ta, nemaivorbind despre resurse și economii dezvoltate.

Cât despre mult trâmbițata ”neutralitate” (obsesie predilectă a trolilor și a tuturor iubitorilor de Rusia), ei bine, ”neutralitatea” nu există și nici nu este posibilă. ”Neutralitatea” cerută de goarnele Rusie nu e altceva decât complicitate la crimele de război ale Kremlinului. ”Neutralitatea” ar însemna ignorarea că suntem în NATO și că avem un parteneriat strategic cu SUA. ”Neutralitatea” ar însemna să ignorăm raptul Basarabiei și trupele rusești de ocupație din actuala R.Moldova. ”Neutralitatea” este imposibilă și în virtutea istoriei recente, fiindcă avem datoria să nu uităm că Rusia a săvârșit un genocid de proporții în România, totodată impunând comunismul cu șenilele și cu agenții NKVD/GRU.    

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.